Najnovije vesti

SREĆNICI: Plaćanje kazni izbeglo čak 90.000 građana!
Foto: Zorana Jevtić

Zakazala dostava poziva i rešenja

SREĆNICI: Plaćanje kazni izbeglo čak 90.000 građana!

Biznis

Od 813.145 predmeta u prekršajnim sudovima širom Srbije u 2015. godini zastarelo 11 odsto. Državni budžet zbog toga godišnje gubi 125 miliona dinara. Svaki sudija dnevno obradi oko 10 predmeta, ali i pored toga broj zastarelih slučajeva raste

Čak 89.445 građana protiv kojih su podnete prekršajne prijave u toku 2015. godine uspelo je da izbegne plaćanje kazne zbog zastarelosti njihovih predmeta.

Naime, od ukupno 813.145 predmeta u radu u prekršajnim sudovima u Srbiji zastarelo je 11 odsto, pa će isto toliki broj prestupnika koji su učinili neki prekršaj ostati nekažnjeno.

Prosek

Zastarevanje predmeta u proseku godišnje prekršajne sudove, odnosno državu, košta 125 miliona dinara, a kako tvrde u Prekršajnom apelacionom sudu, ključni razlog za to je nemogućnost dostave sudskih poziva i rešenja putem pošte.
- Od ukupnog broja predmeta u radu u 2014. godini zastarela gonjenja prekršitelja iznosila su 14 odsto, dok je u 2015. taj procenat smanjen na 11 odsto. Osim već postojećih, u prekršajne sudove svake godine pristigne 400.000 novih predmeta, a reši se u proseku njih oko 450.000 godišnje.

Postupak

Pored oko 800.000 predmeta u radu, u prekršajnim sudovima ima i 607.214 predmeta u kojima su donete presude ili izvršna rešenja. To znači da prekršajni sudovi postupaju u više od 1,4 miliona predmeta, odnosno 2.500 predmeta po svakom sudiji godišnje. Faktički, svaki sudija svakoga dana mora da obradi oko 10 predmeta. I pored toga, broj zastarelih predmeta se nije smanjio - kaže Zoran Pašalić, predsednik Prekršajnog apelacionog suda.
- Zastarevanje gonjenja upravo najčešće i nastupa u poštanskom transferu od suda do okrivljenog i košta prekršajne sudove, odnosno državu oko 125 miliona dinara godišnje, a procenat uručenih pismenih opomena je između 20 do 25 odsto na nacionalnom nivou - ističe on.

Aleksandar Ðurić
DVE GODINE ROK ZA OSUDU

Advokat Aleksandar Đurić kaže da ako sud u roku od dve godine od momenta izvršenja prekršaja ne donese i ne uruči prekršiocu rešenje o osudi, nastupa apsolutna zastarelost postupka i sud ga u tom slučaju obustavlja.
- Saobraćajnih prekršaja ima najviše, pa ih najviše i zastari, s tim što prerkšaji poput prekomerne količine alkohola u krvi i nasilnička vožnja faktički ne mogu da zastare pošto su pooštrena postupanja po tim predmetima. Razlog zastarevanja je taj što okrivljeni izbegavaju prijem poziva tako što daju lažne adrese. Pošto je sud prenatrpan predmetima, ne može da sprovede prinudno dovođenje prekršilaca na ročišta - kaže Đurić.

 

ČINJENICE

- Rok plaćanja novčane kazne ne može biti duži od 15 dana od dana pravosnažnosti presude

- Ukoliko je izjavljena žalba, rok plaćanja kazne je osam dana od dana uručenja prekršajnog naloga drugostepene presude

- Sud može da dozvoli plaćanje kazne u ratama, ali ne duže od šest meseci

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...