Najnovije vesti

MINISTARSTVO PRIVREDE: Učinićemo sve da Fijat radi kao do sada
Foto: Fonet

FAS najavio smanjenje proizvodnje

MINISTARSTVO PRIVREDE: Učinićemo sve da Fijat radi kao do sada

Biznis

BEOGRAD - Ministarstvo privrede učiniće sve da Fijatova fabrika u Kragujevcu nastavi da radi u dosadašnjem kapacitetu. Ministarstvo u današnjem saopštenju navodi da je o nevoljama kragujevačke fabrike i planovima za otpuštanje radnika saznalo iz medija i da očekuju zvanične podatke o tome od poslovodstva kompanije Fijat Krajsler Srbija.

U saopštenju ministarstvo poručuje da će "učiniti sve u okviru svojih nadležnosti i zakona, kako bi se eventualni problemi otklonili i fabrika nastavila da radi punim kapacitetom".

Kompanija Fijat Krajsler Srbija (FAS) iz Kragujevca juče je saopštila da će prebaciti proizvodnju iz tri u dve smene, a da u saradnji sa sindikatima radi na smanjenju radne snage kroz dobrovoljne odlaske zaposlenih."U skladu sa zahtevima tržišta, kompanija je spremna da prilagodi svoje proizvodne kapacitete sprovođenjem strukturalnih promena u organizaciji fabrike, prebacujući proizvodnju iz tri u dve proizvodne smene", navodi se u saopštenju FAS-a sa sastanka rukovodstva kompanije sa predstavnicima Sindikata, na kojem je razmotrena trenutna situacija na evropskom tržištu automobila.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

U saradnji sa sindikatima, dodaje se, kompanija radi na dobrovoljnim odlascima, koji bi se odmah realizovali, a u cilju minimiziranja socijalnog uticaja na zaposlene.Iz fabrike su poručili da reorganizacija neće uticati na "kontinuitet u poslovanju, dobre performanse kompanije, kao i na nivo volumena i konsolidovano liderstvo u izvozu kompanije FCA Srbija".

Na sastanku je konstatovano da tržište u Evropi beleži blagi rast i da model "Fiat 500L", koji se proizvodi u Kragujevcu, ima dobre rezultate.

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović danas je, odgovarajući na pitanje novinara o otpuštanju radnika u Fijatu, rekla da to ne može nikako biti "zato što Srbija nema uslove ili nije pogodno tle za investicije ili što postoji bilo kakav problem sa naše strane".Ona je rekla i da nema potpune informacije o problekima u Fijatu, te da je prava adresa za to Ministarstvo privrede, ali je dodala i se verovatno radi o "problemima funkcionisanja Fijata i eventualno njihovih finansijskih problema".

"Naša strana je poštovala sve dogovore i rokove i uradili smo puno kada govorimo o ulaganju investitora u Srbiju", dodala je Mihajlović.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Reagujući na dešavanja u Fijatu gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je danas izjavio da je to bila očekivana odluka, s obzirom da se već dve godine govori o problemima i Fijatu, da se često dešavalo da nema dovoljno posla, istakavši da je to ujedno "najgora vest od kako se nalazi na mestu gradonačelnika".To je loša vest za radnike, za njihove porodice, ali i za budžet grada, u koji će se sada slivati 10 do 20 miliona dinara manje na ime poreza na plate radnika Fijata, rekao je Nikolić novinarima u Beogradu.

Za SDS je ukidanje jedne smene u Fijatu "katastrofalna vest". Ta je stranka reagovala danas saopštenjem, u kojem navodi da je reč o investiciji koja je "neodgovorno zanemarena" nakon promene vlasti 2012. godine, ocenjujući da bi "odlazak Fijata razorio srpsku privredu".

Kompanija FCA Srbija d.o.o. Kragujevac osnovana je 2008. godine, kao partnerski projekat italijanske kompanije FIAT Group Automobiles (FGA) sa Vladom Republike Srbije, pri čemu Fijat poseduje 67, a Srbija preostalih 33 odsto vlasništva.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...