Sporazum Narodnih banaka Kine i Srbije vredan do 27 milijardi dinara
Foto: Dragana Udovičić

Palata Srbija

Sporazum Narodnih banaka Kine i Srbije vredan do 27 milijardi dinara

InfoBiz -

BEOGRAD - Narodna banka Kine i Narodna banka Srbije zaključile su bilateralni valutni svop aranžman kojim je omogućena razmena nacionalnih valuta Srbije i Kine, u vrednosti do 1,5 milijardi kineskih juana, odnosno 27 milijardi dinara.

Razmena valuta je predviđena putem pojedinačnih svop transakcija između dve centralne banke, a sporazum koji je juče potpisan, kao raspoloživa finansijska linija s Narodnom bankom Kine, zaključen je na period od tri godine uz mogućnost obnavljanja, piše u saopštenju NBS.

Svop aranžman je potpisan u okviru posete najviše državne delegacije Republike Kine, koju je predvodio kineski predsednik Si Đinping, a u ime NBS aranžman je potpisala guverner Jorgovanka Tabaković."Osnovna svrha ovog aranžmana je unapređenje bilateralne trgovine i direktnih ulaganja radi ekonomskog razvoja dve zemlje, kao i podrška očuvanju i jačanju stabilnosti finansijskog sistema. Kao takav, aranžman predstavlja korak dalje u unapređenju kinesko-srpske monetarne i finansijske saradnje i potvrdu brzorastućih investicija i trgovinskih odnosa", piše u saopštenju.

Iako je Narodna banka Kine do sada zaključila svop aranžmane sa preko 30 centralnih banaka, uključujući i Evropsku centralnu banku, centralne banke Rusije, Brazila, Argentine, Mađarske, Švajcarske itd. pre svega u cilju internacionalizacije kineskog juana, za NBS je ovo prvi aranžman ove vrste sa drugom centralnom bankom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track