NARODNA BANKA: Povećan kreditni rejting Srbije
Foto: Nebojša Mandić

Prema oceni Fitč Rejtingsa

NARODNA BANKA: Povećan kreditni rejting Srbije

InfoBiz -

BEOGRAD - Agencija Fitč Rejtings (Fitć Ratings) povećala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa "B+" na "BB-" sa "stabilnim" izgledima za njegovo dalje poboljšanje, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Kako se navodi saopštenju, agencija Fitč Rejtings (Fitć Ratings) ocenila je da je popravljanje rejtinga rezultat "boljih makroekonomskih performansi, političke stabilnosti i stabilnosti bankarskog sektora".

Popravljanju kreditnog rejtinga doprineli su i posvećenost države procesu reformi i uspešno sprovedena fiskalna konsolidacija, koja će doprineti da "fiskalni deficit u 2016. bude smanjen na tri odsto", dodaje se u saopštenju.

"Spoljna neravnoteža nastavlja da se smanjuje zahvaljujući snažnom rastu izvoza, dok je visok priliv stranih direktnih investicija više nego dovoljan da u celosti pokrije deficit tekućeg računa", prenela je NBS.

Prema oceni Fitč Rejtingsa, visok nivo stranih direktnih investicija rezultat je sprovedenih strukturnih reformi i popravljanja ukupnog poslovnog okruženja.Kako je ta agencija konstatovala, bankarski sektor u Srbiji je stabilan, a na popravljanje kreditnog rejtinga uticali su i formalno otvaranje poglavlja sa EU, efikasnija državna uprava i kvalitet regulatornog okvira, navela je NBS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track