DŽANG OBEĆAO NIKOLIĆU: U Železaru ulažemo 900 miliona evra i ostavljamo sve zaposlene
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Susret sa guvernerom provincije Hebej

DŽANG OBEĆAO NIKOLIĆU: U Železaru ulažemo 900 miliona evra i ostavljamo sve zaposlene

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa guvernerom provincije Hebej Džang Ćingveijem kome je preneo zadovoljstvo rukovodstva Srbije i celog naroda povodom posete kineskog predsednika Si Đinpinga.

"Predsednik i ja smo dogovorili da posete razmenimo najmanje jednom godišnje. Saradnja koju smo uspostavili i brzina kojom se odvijaju današnji procesi više ne dozvoljavaju da toliko vremena prođe bez susreta", naglasio je predsednik Srbije.

Nikolić je izrazio posebnu zahvalanost predsedniku Siju, "zato što je obećao da će lično da preuzme brigu o unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje. Naše dve zemlje dele iste slobodarske i miroljubive vrednosti", saopštila je predsednikova Služba za informisanje.

Nikolić i dodao da će iskreno prijateljstvo dva naroda doprineti da se zajedničkim naporima ostvari srpsko-kineski san.

"Kao što je rekao predsednik Si Đinping, treba voditi državu tako da većina građana bude zadovoljna. Potpuno sam saglasan sa njim, ne vodi se država da se udovolji manjini, već da velika većina odobrava politiku zemlje", zaključio je Nikolić.

Predsednik Srbije je naglasio da je napravljen značajan iskorak na planu ekonomskih odnosa, posebno imajući u vidu spremnost kineske strane da potpuno revitalizuje Železaru Smederevo.

"Srbija će kineskoj strani ukazati na interesantne projekte i mi očekujemo da Kina snažnije investira u proizvodnju. Kada ulažete u infrastrukturu, taj projekat traje dve ili tri godine, a kada uložite u proizvodnju, očigledna je namera da ostanete. Mi želimo da Kinezi ostanu u Srbiji i da još više produbimo naše odnose", konstatovao je predsednik Srbije.

Nikolić je dodao da Srbija ima značajan potencijal u ulaganje u namensku industriju, a posebno imajući u vidu saradnju sa Vojnotehničkim institutom.

Džang je čestitao predsedniku Nikoliću i naglasio da je cela delegacija još uvek pod snažnim utiskom celokupne organizacije i gostoprimstva, koje je predsednik ukazao svom visokom gostu.

On je podvukao da su kineski mediji posvetili veliku pažnju poseti i da je Srbija ponovo postala veoma važna tema u Kini.

Foto: Tanjug Sava Radovanović
Foto: Tanjug Sava Radovanović

"Predsedniče, Vi ste zamenici guvernera Đin Bojong još pre godinu dana ukazali na problem Železare Smederevo, a kako mi pridajemo veliku važnost Vašoj inicijativi, odmah smo pristupili rešavanju tog problema. Obećavamo Vam da ćemo uložiti 300 miliona evra u prvoj fazi i 600 miliona evra u drugoj fazi, i budite sigurni da ćemo zadržati sve zaposlene. Planiramo da sa revitalizacijom fabrike postepeno povećavamo zarade zaposlenima", podvukao je Džang.

Džang je izrazio spremnost kineske strane da izgradi Centar za mehanizam Kina - CIEZ u Beogradu, zatim industrijski park u Smederevu, jer je, kako je rekao, jedan od prioritetnih ciljeva predsednika Kine da se podigne nivo zaposlenosti u Srbiji. Takođe, izražena je spremnost da se kupi fabrika sokova "Budimka" u stečaju i da se uspostavi intenzivnija razmena studenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track