BREGZIT ĆE NAS ZAVITI U CRNO: Evro skače na 130 dinara!
Foto: Thinkstock

Narodna banka na mukama, SLEDI SUNOVRAT SRPSKE VALUTE

BREGZIT ĆE NAS ZAVITI U CRNO: Evro skače na 130 dinara!

InfoBiz -

Kurs dinara prema evru već danas će dostići ovogodišnji minimum, a do kraja godine jedan evro ćemo plaćati šest dinara više, ukazuju domaći brokeri

Kurs dinara u odnosu na evro u narednih nekoliko meseci mogao bi da dostigne i 130 dinara, najvećim delom zbog štetnih posledica „bregzita“ po većinu svetskih valuta i privreda, ali i unutrašnjih problema Srbije.Da domaću valutu čekaju teški dani, govori i podatak da će dinar danas biti najslabiji u odnosu na evro u ovoj godini. Dinar će, kako je saopštila Narodna banka Srbije, oslabiti za 0,1 odsto u odnosu na evro i zvanični srednji kurs biće 123,9. To je pad od 1,9 odsto u odnosu na početak godine, a analitičari nezvanično prognoziraju da bi ovo mogao da bude samo početak i da bi evro moga da vredi čak 130 dinara, što je dodatni pad od pet odsto.Reakcije investitoraMiroslav Radaković, izvršni direktor „Sinteza invest grupe“, kaže za Kurir da dinar već slabi jer verovatno pojedini strani investitori reaguju na „bregzit“, dok, s druge strane, građani i kompanije sad više konvertuju dinare u evro. Na pitanje šta će biti s dinarom, on odgovara da je verovatniji scenario da domaća valuta oslabi između dva i pet odsto u narednih nekoliko meseci i da se potom stabilizuje. Još nema velikog povlačenja portfolio investitora iz Srbije, ali taj potez se može očekivati u bilo kom trenutku u narednim danima ili mesecima.- NBS je od početka godine već potrošila oko 800 miliona evra na sprečavanje prekomernih oscilacija dinara, tako da se sada taj iznos može znatno povećati u slučaju takvog scenarija. Samo prošle nedelje imali smo pomeranje kursa od jedan i po do dva odsto, nakon čega je usledila intervencija NBS i situacija se smirila - navodi on.Prava vrednostZbog slabljenja dinara, smatra Radaković, imaćemo dva suprotna efekta. Negativan je neizvesnost vezana za pravu vrednost dinara, veliki troškovi njegove odbrane, odlazak stranih investitora koji sada znatno finansiraju naš budžetski deficit putem kupovine državnih obveznica, ali i slabljenje standarda građana usled pada plata i većih kreditnih obaveza. Međutim, slabljenje dinara pomoći će izvoznicima jer će postati konkurentniji, što bi se pozitivno odrazilo na naš spoljnotrgovinski deficit.Većina privrednika u planovima već računa na višu vrednost kursa, što najbolje govori kakva su očekivanja.Pad dinara na najnižu vrednost ove godine, prema rečima Ismaila Musabegovića, profesora Beogradske bankarske akademije, nema nikakve veze s „bregzitom“, već je odraz domaće ponude i potražnje.Izvoz- Odluka Velike Britanije neće se odraziti direktno na kurs dinara, već indirektno, zbog jačanja evra, dolara i franka u odnosu na funtu. U dužem roku moguće je da sve to utiče na dinar, pre svega, ako dođe do recesije u EU, jer bi se smanjio priliv investicija, izvoz... Ali da li će biti recesije, mora da prođe neko vreme posle referenduma da bi se videlo - objašnjava on.

Krediti u švajcarcimaJEDINA NADA ZADUŽENIH JE CENTRALNA BANKA ŠVAJCARSKEMiroslav Radaković iz „Sinteza invest grupe“ kaže da će jačanje dolara povećati naše obaveze denominovane u dolarima, a koje čine oko trećinu našeg državnog duga.Većina uplašenih investitora će se skloniti u takozvane sigurne valute, poput dolara i švajcarskog franka, što će značiti njihovo jačanje.- Sigurno je da će monetarne vlasti ovih zemalja odlučno reagovati jer to ne odgovara njihovim izvoznicima. Jedina nada za naše građane zadužene u švajcarskim francima može biti jaka devizna intervencija švajcarske centralne banke ili dogovor s Narodne banke Srbije o konačnom rešenju tog problema - poručio je Radaković.

Stranci u Srbiji u frciNESTALE FUNTE U MENJAČNICAMAU domaćim menjačnicama u poslednja dva dana bilo je gotovo nemoguće kupiti britanske funte. Prema rečima menjača, veći broj stranih državljana, ali i domaćih kupaca, na dan „bregzita“ je pokupovao gotovo sve raspoložive iznose na tržištu, a dopuna posle toga nije bilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track