TABAKOVIĆ: Bregzit ne utiče na ekonomsku stabilnost Srbije
Foto: Zorana Jevtić

Rešavanje svakog kredita posebno jedino moguće

TABAKOVIĆ: Bregzit ne utiče na ekonomsku stabilnost Srbije

InfoBiz -

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da referendumska odluka gradjana Velike Britanije o izlasku iz Evropske unije (EU) nije uticala na makroekonomsku stabilost Srbije.

Ona je kazala da je evro "porastao samo za 0,1 odsto tog dana i taj procenat je nešto što su fluktuacije na koje ćemo se navići".

Tabaković je podsetila da je, krajem decembra prošle godine, zabeležen jači izlazak stranih investitora, ali se i tada "brzo reagovalo i smirilo tržište".

Prema njenim rečima, na finansijsku stabilnost najviše utiče politička stabilnost, a iz te vrste stabilnosti proističe dobra ocena rejtinga agencija.

"Rejting Srbije raste, i svi koji pišu izveštaj o tome, sve medjunarodne organizacije to mogu da konstatuju u svom izveštajima", rekla je Tabaković.

Ona je dodala da su sve nasledjene neravnoteže, koje su postojale pre četiri godine kada je došla na čelo NBS, uravnotežene smanjivanjem deficita tekućeg računa, platnog bilansa, dovodjenjem inflacije na stabilne i niske nivoe.

"Reagovali smo na deviznom tržištu vrlo oprezno i štedljivo. Zahvajujući tome dana imamo 7,6 milijardi deviznih rezervi, u čemu preko 18 tona zlata čija cena raste", rekla je Tabaković.

Govoreći o problemima gradjana koji su kreditno zaduženi u švajcarskim francima, a čiji su se problemi povećali bog Bregzita i rasta te valute na tržištu, Tabaković je kazala da je jedino moguće rešavanje svakog kredita posebno.

"Žao mi je, ali bojim se da iščekivanje da će problem moći da se reši na neki drugačiji način od onog koji je ponudila NBS, gde se svaki kredit mora posebno razmatrati, nije moguće", rekla je Tabaković.

Ona je precizirala da je 3.831 gradjana zaduženo sa po dva kredita u švajcarskim francima, kao i da u grupi od oko 16.000 gradjana nisu svi "socijalni slučajevi", zbog čega za svakoga postoji drugačije rešenje.

NBS je u četvrtak saopštila da, i pored velikih turbulencija na svetskim finansijskim tržištima izazvanih odlukom gradjana Velike Britanije da izadju iz EU, stabilnost domaćeg finansijskog sistema neće biti ugrožena.

"NBS i Vlada imaju na raspolaganju sve potrebne mere kojima mogu efikasno da odgovore na izazove sa kojima se može suočiti naša ekonomija. Napominjemo da smo i u proteklom periodu iskazali odlučnost i sposobnost da, čak i u nešto nepovoljnijim uslovima u pogledu spoljne i unutrašnje neravnoteže, uspešno ublažimo posledice nepovoljnih kretanja na svetskim robnim i finansijskim tržištima", navedeno je u saopštenju.

NBS je tada saopštila da su se turbulencije na svetskim tržištima osetile i na domaćem deviznom tržištu, ali da su preduzete adekvatne i pravovremene aktivnosti kako bi održala stabilnost finansijskog sistema.

(Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track