SVETSKA BANKA USLOVLJAVA: Bez otpuštanja EPS ide u minus od dve milijarde evra
Foto: Nebojša Mandić

Diktat finansijera

SVETSKA BANKA USLOVLJAVA: Bez otpuštanja EPS ide u minus od dve milijarde evra

InfoBiz -

Srbija se ekonomski oporavlja, ali joj je za brži rast ključna reforma neefikasnog državnog sektora, a pre svih „Elektroprivrede Srbije“

Direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldstajn izjavila je da se Srbija ekonomski oporavlja, ali da će za brži rast biti ključna reforma javnih preduzeća, a pre svih „Elektroprivrede Srbije“.

- Ako se danas ništa ne uradi, EPS će imati rupu kad je reč o finansijama, potrošiće mnogo više nego što zarađuju, do nekih dve milijarde evra za pet godina. Ta kompanija mora da poboljša svoje prihode, da se bavi viškom zaposlenih i višim investicijama - rekla je Goldstajnova i dodala:

- Da bismo ubrzali rast i otvorili nova radna mesta, važne su dve stvari - da se pozabavimo neefikasnim državnim sektorom i da oslobodimo kapacitet za privatni sektor time što ćemo stvoriti poslovno okruženje za investicije i izvoz. Takođe, pohvalila je napredak Srbije i naglasila da je fiskalni deficit bio bez kontrole pre dve godine, a da je sad prepolovljen i održiv.

- Srbija je prešla iz recesije u fazu rasta, danas imamo početak ekonomskog oporavka. Taj rast je vođen investicijama i izvozom, što nije bio slučaj prethodnih godina, i to je dobar znak - naglasila je Goldstajnova. Reforma javnih preduzeća, kako kaže, mora biti efikasnija u narednom periodu, a kao primer navela je EPS, koji ima previše zaposlenih i trenutno nije efikasno preduzeće.

Prodaja voznog parkaŠTEDE NA „AUDIJU“„Elektroprivreda Srbije“ prodaće dva luksuzna službena vozila tipa „audi A6“, a novac od njihove prodaje biće iskorišćen za kupovinu terenskih vozila za radnike EPS.- Dva nova „audija“ nisu bila u skladu s preporučenim merama za racionalizaciju voznog parka, kao ni po tipu, klasi, kubikaži...- saopštila je kompanija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track