PAPRENE CENE: Letovanje poskupelo za skoro 30 odsto!
Foto: Profimedia

Odmori na morskim obalama

PAPRENE CENE: Letovanje poskupelo za skoro 30 odsto!

InfoBiz -

Cene turističkih aranžmana u inostranstvu drastično su povećane u odnosu na prošlu godinu, pre svega paket-aranžmani u hotelima

Cene turističkih aranžmana u inostranstvu povećane su za skoro 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, pokazali su zvanični statistički podaci, a što je potvrda sumnji građana da ove godine moraju da izdvoje više novca za letovanje.Uprkos terorističkim napadima širom sveta, a i u turističkim mestima, cene letovanja ipak ove godine nisu snižene. Mnogi su očekivali da će to uticati na Grke, Crnogorce, Bugare ili Turke, međutim, nisu bili u pravu. Umesto pojeftinjenja, cene paket-aranžmana su, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, u prvih pet meseci ove godine povećane za 27,1 odsto u poređenju s prošlom.- U maju je na međugodišnjem nivou prekinut pad inflacije, pa je zabeležen rast od 0,7 odsto. Između ostalog, neprehrambeni proizvodi su poskupeli za 2,3 odsto, pre svega zbog poskupljenja cigareta od 8,6 odsto i paket-aranžmana za inostranstvo os 27,1 odsto - naveli su juče ekonomisti na predstavljanju novog broja Makroekonomskih analiza i trendova.Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA), međutim, ne veruje u ovu statistiku.- Ne verujem u tu vrstu istraživanja, pogotovo RZS, delom jer imam loša iskustva. To nije logično - odmah je rekao Seničić za Kurir.Kao razlog on navodi da su cene čarter-prevoza iste, čak i niže za jedan do jedan i po odsto, a u velikoj većini hotelskog i apartmanskog smeštaja nije bilo poskupljenja. Ima dosta popusta jer je ponuda velika, a potražnja mala. U sezoni, dodaje, može da se letuje u Grčkoj i za 60 evra, što nikad ranije nije bilo.- Jeste bilo povećanja cena kod srednje i više kategorije hotela, sa tri i četiri zvezdice, zbog povećanja poreza. Tu su aranžmani skuplji najviše za 15 odsto, koliko je bio povećan državni namet, ali najčešće od tri do pet odsto. Ipak, to ne mora da znači da je skuplji aranžman jer su agencije skidale svoje marže. Ne verujem da ćete naći da je negde poskupljenje bilo 30 odsto - tvrdi Seničić.U Republičkom zavodu za statistiku kažu da se pod paket-aranžmanom podrazumeva smeštaj u hotelu s polupansionom - spavanje s doručkom i večerom u standardnoj sobi i prevoz.

Pala prodaja aranžmanaČINOVNICI NE IDU NA MORESeničić ističe da je zasad prodaja aranžmana smanjena za sedam odsto, a ne bi ga iznenadilo da do kraja sezone dostigne deset:- Od 2010. prvi put ćemo imati pad. Razlozi su nedostatak para, terorizam i nestabilnost zbog toga što još nije formirana vlada, jer dosta ljudi radi u državnom sektoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track