SVETSKA BANKA: Nismo rekli da je EPS zlo za Srbiju
Foto: Profimedia

Demanti

SVETSKA BANKA: Nismo rekli da je EPS zlo za Srbiju

InfoBiz -

BEOGRAD – Tekst u medijima u kojem je pod navodnicima izjava šefa Svetske banke u Srbiji Tonija Verheijena, a u kojoj on navodno kaže da su čelnici EPS-a zlo za Srbiju, proizvoljna je i netačna, poručili su danas iz Kancelarije ove banke u Beogradu.

Svetska banka je, naime, saopštenjem reagovala na interpretaciju bloga koji je Verheijen u ponedeljak, 4. jula, objavio na B92, ističući da su se poneli neprofesionalno mediji koji su stavili takav naslov .

Verheijen je u tom blogu kritikovao Elektroprivredu Srbije i zapitao - ako EPS neće reforme, da li su građani voljni da tu odluku plate.

On je u svom blogu na B92, između ostalog, naveo da EPS ima najveće plate u zemlji, a jedva osrednju uslugu, da ne može da zaustavi krađu struje koja je, prema njihovoj računici, ravna 0,2 odsto vrednosti BDP-a a da ne koriste ni jeftina sredstva bilateralnih donatora da ulažu u obnovljive izvore energije.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Iz EPS-a su odgovorili da posluju u skladu sa zacrtanim programom reorganizacije, koji je trasirala Vlada Srbije i ni u jednom trenutku ne odustaju niti zaustavljaju reforme.

Tome u prilog, kako ističu, govori podatak da je to javno preduzeće u prvom kvartalu poslovalo sa više od 13 milijardi dinara dobitka, što je više od onoga što je naznačeno u planu koji je usvojila Vlada.

"EPS od 2000. godine ne uzima ni dinar iz budžeta, već upravo puni budžet sa više od 67 milijardi dinara godišnje", piše u saopštenju EPS-a, kojim to preduzeće reaguje na navode Svetske banke.

Mandatar za sastav Vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom kritika iz Svetske banke na racun EPS-a u pogledu reformi da toj banci veruje više nego EPS-u. "Ne mislim da je Svetska banka govorila da EPS loše posluje ili da ništa nije urađeno, ali ono što moramo da uradimo u nekoliko oblasti to je da kažemo kako hoćemo da EPS izgleda za pet ili 10 godina...", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track