PRIVREDNI SUD U ZAJEČARU: Usvojen plan o reorganizaciji RTB Bor, otpisano milijardu evra duga
Foto: Nebojša Mandić

Ima budućnosti

PRIVREDNI SUD U ZAJEČARU: Usvojen plan o reorganizaciji RTB Bor, otpisano milijardu evra duga

InfoBiz -

ZAJEČAR - Privredni sud u Zaječaru danas je usvojio unapred pripremljen plan reorganizacije Rudarsko topioničarskog basena Bor. Planom je predviđen otpis 900 miliona evra duga starog gotovo pola veka i otplatu novih dugovanja u periodu od sedam godina.

Dužničko breme RTB Bor od danas je lakše sa 900 miliona evra, a po unapred pripremljenom planu biće otplaćena tek četvrtina od milijardu i 200 miliona dosadašnjih dugova.

EDC Banka je kreditirala izgradnju železare i to se matra opravdanim troškovima od oko 220 miliona evra. Najveći teret dugovanja je oko milijardu evra gomilanih od 1969. do 2008. Od kojih će u narednih sedam godina biti otplaćivano tek 10 odsto.

Prihvatanjem plana unapred pripremljene reorganizacije predviđa formiranje jednog integrisanog sistema od postojeća četiri privredna društva i konverziju duga obezbeđenih poverilaca u kapital republike Srbije.

"Za nas kao državu i kao vlasnika manje je važno šta su pokazale analize u vezi sa strukturom i sadržajem tih dugova, odnosno obaveza koje Bor ima. Za nas je bitno šta će reći UPPR. I u tom redefinisanju dužničko poverilačkih odnosa, odnosno usvajanja plana, sud će vrlo jasno sa stečajnim uprvnikom da definiše šta su osporena, a šta nisu osporena potraživanja", kaže državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

U opravdane troškova ubrajaju pre svega 220 miliona evra kredita, utrošenih na gradnju topionice, fabrike sumporne kiseline i razvojne projekte za rudnike.

"Za nas je jako važno da UPPR-om predviđamo otpis 90 odsto priznatih obaveza RTB-a i da će UPPR definisati obaveze Boru, da sve svoje tekuće obaveze servisira na vreme, kako ne bi generisao nove gubitke i obaveze", rekao je Stevanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track