Najnovije vesti

PLAN REORGANIZACIJE: Otpisano milijardu evra duga RTB Bor
Foto: Nebojša Mandić

Privredni sud u Zaječaru

PLAN REORGANIZACIJE: Otpisano milijardu evra duga RTB Bor

Biznis
11:52h

BEOGRAD - Privredni sud u Zaječaru usvojio je Unapred pripremljeni plan reogranizacije četiri preduzeća u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena Bor, saopštila je ta kompanija.

Generalni direktor RTB Blagoje Spaskovski naveo je da je otpisano 90 odsto neobezbeđenih potraživanja, odnosno oko milijradu evra duga RTB.

U program restrukturiranja duga od 1,2 milijarde evra uključeni su Matično preduzeće, Rudnik bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionice i rafinacije. Usvajanje Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) sprečilo je stečaj borskog giganta i donelo, kažu, pravdu - razgraničena su realna od sumnjivih dugovanja.Ovo restrukturiranje vredno 1,2 milijarde evra, predstavlja najveće finansijsko restrukturiranje u Srbiji u istoriji.

"Ovo je istorijski trenutak za RTB Bor koji se dešava jednom ili nijednom u životu. Hvala Vladi Srbije što je svojim propisima omogućila da kroz UPPR izađemo iz restrukturiranja kao novo, jedinstveno državno preduzeće", rekao je generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.

Spaskovski je naveo da je otpisano 90 odsto neobezbeđenih potraživanja, odnosno oko milijradu evra duga RTB-a.Objasnio je da će preostalih 10 odsto duga biti isplaćeno u narednih osam godina, posle jedne godine grejs perioda.

Po njegovim rečima, RTB uredno izmiruje kredit za novu topionicu i fabriku sumporne kiseline i do sada je otplaćeno 46 miliona dolara te pozajmice kanadske EDC banke.On kaže da RTB-u od danas "skače" kreditni rejting, što znači da će imati jeftinije kredite za dalja ulaganja u rudarstvo.Obezbeđana potraživanja od RTB-a će na osnovu UPPR-a biti pretvorena u kapital države Srbije.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...