UDARANJE PO UŠIMA: Rastu potrošačke cene u Srbiji
Foto: Thinkstock

Inflacija veća zbog skupljeg letovanja

UDARANJE PO UŠIMA: Rastu potrošačke cene u Srbiji

InfoBiz -

Građani Srbije su u junu skuplje plaćali i voće, telefonsku opremu, gorivo, vino, bicikle, opremu za sport i kampovanje...

Potrošačke cene u junu ove godine u odnosu na maj u proseku su više za 0,1 odsto, ali je pojedinačno najveći rast zabeležen u grupi usluga rekreacija i kultura (4,1 odsto), budući da su paket-aranžmani za mesec dana poskupeli čak 30,8 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.Građani Srbije su u junu skuplje plaćali i voće, telefonsku opremu, gorivo, vino, bicikle, opremu za sport i kampovanje...U odnosu na maj, u junu je rast cena zabeležen i u grupama transport (1,1 odsto), komunikacije (0,5 odsto) i restorani i hoteli (0,3 odsto). Poskupljenja je bilo i u grupama nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,2 odsto) i obrazovanje (0,1 odsto).

Pad cena je zabeležen u grupama hrana i bezalkoholna pića (-0,9 odsto), odeća i obuća (-0,2 odsto) i u grupi zdravstvo (-0,1 odsto). Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.Inače, potrošačke cene su u junu u poređenju sa istim mesecom 2015. povećane za 0,3 odsto, dok su u odnosu na kraj 2015. povećane 0,9 odsto, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track