RAZBACIVANJE U UPRAVI ZA TREZOR: Rasipnici na zavesice i klime spiskali dva miliona
Foto: Dragan Kadić

Ima se, može se

RAZBACIVANJE U UPRAVI ZA TREZOR: Rasipnici na zavesice i klime spiskali dva miliona

InfoBiz -

Svetlana Ljubičić, direktorka Uprave za trezor, za 15 dana potrošila više od 10 miliona dinara na javne nabavke, od čega samo milionče na plastificirane zastore

Bolnice bez klima, a Uprava za trezor odlučila da izdvoji skoro dva miliona dinara za rashlađivanje tokom vrelih letnjih dana. Naime, pred sam početak letnje sezone Uprava za trezor raspisala je tender za nabavku pola kilometra plastificiranih trakastih zavesa i 16 klima-uređaja za zaposlene u ovoj državnoj instituciji.Uvidom u tendersku dokumentaciju, koja je dostupna na sajtu Uprave za trezor, vidi se da je za nabavku 16 klima-uređaja potrošen 743.961 dinar, dok je za nabavku 581 kvadratnog metra plastificiranih trakastih zavesa potrošeno 947.679 dinara.Jedan od proizvođača ovakve vrste zavesa objasnio je da se ovom količinom može pokriti više od 500 prozora standardne veličine.- Trakaste plastificirane zavese spadaju u luskuz. Za kancelarije se obično uzimaju platnene zavese, koje su u proseku 30 odsto jeftinije od trakastih. Kod nas dolaze uglavnom privatnici koji opremaju kancelarije za svoje zaposlene, ne sećam se da je neki uzeo plastificirane zavese. Ali to su privatnici, oni vode računa o svakom dinaru - priča svoja iskustva naš sagovornik.Da v. d. direktora Svetlana Ljubičić ne štedi na svojim zaposlenima, a preko leđa poreskih obveznika Srbije, potvrđuje i to što je od 20. juna do 7. jula ove godine potrošila preko 10 miliona dinara na različite javne nabavke, ali i to što je raspisala tender za zamenu stolarije, konsultantske usluge za IT, kao i održavanje licenci, što će u narednom periodu umnogome olakšati rad zaposlenih u Upravi za trezor.Sve to, kaže Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija, ne bi bio problem da se teški bolesnici i porodilje ovih dana bukvalno ne kuvaju u bolničkim krevetima.- Nije uopšte sporno da svaka kuća i državna institucija treba da ima klima-uređaj, ali je potrebno da postoji neka racionalnost i pre svega red prioriteta. Toga, nažalost, kod nas nema, pa umesto da klime dobiju oni kojima je to najpotrebnije, dobijaju je oni u čijim je rukama moć - kaže Dobrašinović. Kurir je uputio pitanja Upravi za trezor, međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore zbog čega su trošena sredstva građana na klima-uređaje i luksuzne zavese.

ČinjeniceKAKO SE TROŠE DRŽAVNE PAREGradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić početkom 2015. godine raspisao je konkurs za nabavku hrane, pića, duvana i ostalih proizvoda u vrednosti od 15 miliona dinara.„Spens“, novosadsko javno preduzeće, platilo je 150.000 dinara u decembru prošle godine za zakup umrlica u novinama za zaposlene.Za nabavku cveća i sadnica za rezidencijalne i reprezentativne objekte vlada Srbije je u martu ove godine izdvojila 5,6 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track