Najnovije vesti

SERTIĆ: Železara neće biti Trojanski konj za čelik u Evropi
Foto: Aleksandar Jovanović

Ministar ističe da kineski čelik neće biti reeksportovan preko nas

SERTIĆ: Železara neće biti Trojanski konj za čelik u Evropi

Biznis

BEOGRAD - Ministar privrede Željko Sertić kaže da Železara Smederevo neće biti Trojanski konj za čelik u Evropu iz Kine, te da Srbija ima čvrsta uverenja od kineskih partnera da će samo čelik koji se proizvede u Srbiji biti namenjen domaćem i evropskom tržištu.

Sertić je istakao da Železara neće reeksportovati kineski čelik.Komentarišući ispitivanje Evropske komisije da li Srbija prodaje čelik Uniji ispod cene on je dodao da je formiran ekspertski tim domaćih i stranih stručnjaka koji će da vodi pregovore sa Komisijom i da će na najedekvatniji način predstaviti šta je železara radila prethodni period.

"Pozadina je strah od kineskog čelika i rada čeličane u budućem periodu. Železara neće biti Trojanski konj za čelik u Evropi, ne samo da imamo čvrsta uveravanja od kineskih patrnera da će samo čelik koji se proizvede u Srbiji biti namenjen domaćim i evropskom tržištu, a ne reeksportu kineskog čelika", rekao je Sertić.

On je dodao da su od kineskih partnera dobili uverenja da će najnovijim tehnologijama omogućiti da železara bude konkirentna na evropskom tržištu po principu čeličana koje rade u Evropi. Na pitanje kako 0,05 odsto čelika ugrožava čelik i cenu u Evropi on kaže da su dešavanja oko čeličane u Smederevu malo ispolitizovana i da "Eurofer", koji je pruivatno udruženje najvećih proizvođača čelika, pokušava sebe da zaštiti.

On je dodao da se slična procedura vodi i protiv Ukrajine, Rusije, Brazila, i naglasio da je železaara važna, da je uslov rasta i razvoja.Sertić je podsetio da se pred Evropskom komisijom vodi potpuno odvojeni postupak kolika je bila državna pomoć čeličani posle februara prošle godine."Taj proces se već vodi u okviru EU. Mi ćemo u svakom detalju sarađivati, konsultovati se. To je jedini put da izađemo na pravi način iz svega ovog", zaključio je Sertić.

(Tanjug/RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...