NOVA SRAMOTA SA IZVOZOM VOĆA U RUSIJU: Rusima prodali zaražene breskve
Foto: Shutterstock

Baćuške nam opet vratile neispravno voće

NOVA SRAMOTA SA IZVOZOM VOĆA U RUSIJU: Rusima prodali zaražene breskve

InfoBiz -

Ruska poljoprivredna inspekcija za Orlovsku i Kursku oblast vratila je s granice tri tone bresaka iz Srbije koje su bile zaražene štetočinom breskvin smotavac.

Kako navode lokalni mediji, u utorak, 19. jula, ruski inspektori su na granici Ukrajine i Rusije u našem voću pronašli opasnu štetočinu, koja oštećuje mlade izdanke i plodove voća. Iz tih razloga ruski inspektori Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosseljhoznadzor) nisu pustili kamion sa srpskim breskvama u Rusiju i vratili su ga nazad. U Ministarstvu poljoprivrede navode da su tokom 2016. godine dve pošiljke bresaka koje su poslate za Rusiju vraćene zbog prisustva breskvinog smotavca. - Pri izvršenju kontrole vraćenih pošiljaka, koje je obavila fitosanitarna inspekcija, nije utvrđeno prisustvo navedenog štetnog organizma - poručili su iz ministarstva.Breskvin smotavac - Grapholita molesta je insekt koji je prisutan na celoj teritoriji Srbije. Pored breskve kao glavnog domaćina, oštećuje i krušku, dunju, jabuku, kajsiju, šljivu. Ova štetočina je prvi put u Srbiji registrovana 1947. godine.

ČinjeniceŠTA SMO SVE NUDILI RUSIMA2014 - Rusija saopštila da je srpsko meso za izvoz kontaminirano crvima i fekalijamamaj 2014 - Rusija sprečila šverc 22 tone neispravnog mesa iz Srbijedecembar 2014 - Rusija vratila 19 tona kivijaapril 2015 - Rusija ograničila uvoz jabuka iz Srbije zbog falsifikovanja dokumentacije o poreklu robejun 2016 - Rusija upozorila na nedozvoljenu količinu pesticida u jabukama iz Srbije i Moldavije u količini od 435,7 tonajun 2016 - Rusija upozorila na pošiljku jagoda iz Srbije i Moldavije, ukupno 83,2 tone, zbog nedozvoljene količine nitrata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track