PAPRENE CENE: Meso skače, jaja padaju
Foto: Shutterstock

Šnicle preskupe, ješćemo samo prženice

PAPRENE CENE: Meso skače, jaja padaju

InfoBiz -

Sveža svinjetina poskupela čak 20 odsto u prethodne dve sedmice zbog skupljih tovljenika i stočne hrane, a trgovci očekuju da će cena crvenog mesa rasti još najmanje 10 odsto

Potrošači će za svinjsko meso morati da izdvoje znatno više novca, s obzirom na to da je cena u prodavnicama u prethodne dve nedelje veća za 10 do 20 odsto, dok će, s druge strane, moći da uštede na jajima, čije je cena od početka godine opala čak do 30 odsto.Kako objašnjava Olivera Ćirković iz „Univereksporta“, jaja, koja su prošle godine koštala 150 dinara, sada koštaju 115, dok je cena žive mere svinjetine na tržištu skočila za 20 do 30 dinara.- Postoje pokazatelji da će se taj trend rasta nastaviti. Naš trgovinski lanac ima svoju farmu, pa ćemo se potruditi da amortizujemo uticaj rasta cene žive mere na cenu mesa, pošto ni nama ne odgovara skok cena jer on dovodi do manje kupaca - objašnjava Ćirković.Trgovci i mesari očekuju da će cena svinjetine porasti još 10 odsto. Kako tvrdi Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, do poskupljenja je došlo zato što u Srbiji ima viška svinja.Srbija gaji 3,2 miliona svinja- U Srbiji ima 3,2 miliona svinja, što je za naše potrebe više nego dovoljno, s obzirom na to da trošimo 17 kilograma po stanovniku godišnje, a nemamo izvoz, osim u nekoliko zemalja u regionu. Zbog skupe stočne hrane i ostalih izdataka, vlasnici svinja su u minusu, a da bi poslovali na nuli, meso treba da bude 180 dinara po kilogramu žive mere. U pitanju je sezonsko poskupljenje koje je posledica nerešenog sistemskog rešenja u stočarstvu - objašnjava Gulan.

Sad nam je do... Jaja pojeftinila dva dinara
Sad nam je do... Jaja pojeftinila dva dinara

Nema izvoza u EU

S druge strane, Rade Škorić iz Poslovne zajednice za živinarstvo naglašava da jaja imaju katastrofalno nisku cenu još od početka 2015, a da su u poslednjih nekoliko dana čak poskupela za pola dinara.- Cena jaja je toliko niska zato što imamo višak proizvodnje u odnosu na potrošnju, jer nemamo mogućnost većeg izvoza. Ne možemo da izvozimo u EU, pa izvozimo samo u Crnu Goru, BiH i Makedoniju. Prošle godine je toliko bila loša situacija da iz Makedonije, iz koje već decenijama uvozimo jaja, nismo ništa uvezli, nego smo 15 puta više izvezli, što se nije decenijama dogodilo - objašnjava Škorić, dodajući da je zbog dve fabrike za preradu jaja koje su zatvorene uvezeno 70 miliona jaja, što je dodatni problem.

Inflacija u 2016.VOĆE SKUPLJE 23,1 ODSTOOd početka godine hrana u Srbiji ukupno je poskupela za 2,3 odsto, čemu je najviše doprinelo poskupljenje voća od čak 23,1 odsto.Znatno je poskupelo i povrće - 4,2 odsto, a povišenu cenu zabeležili su i šećer, džem, med i čokolada za 2,6 odsto, kao i ulje i mast, koji su poskupeli za 2,2 odsto, pokazuju podaci državne statistike.

CenovnikCENA MESA U 2016.vrstajanuarjulTovljenici130 din/kg 160 din/kgSvinjska plećka330 din/kg660 din/kg

CENA JAJA (DIN/KOM)klasajanuarjulA1210B119C86S1211

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track