OTVORENI TUNEL I OBILAZNICA OKO GOLUBAČKE TVRĐAVE Vučić: Biser srpske tradicije sija punim sjajem!
Foto: Printscreen Twitter

Projekat revitalizacije uz pomoć EU

OTVORENI TUNEL I OBILAZNICA OKO GOLUBAČKE TVRĐAVE Vučić: Biser srpske tradicije sija punim sjajem!

InfoBiz -

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i ambasador Austrije Johanes Ajgner, prisustvovali su danas otvaranju tunela i obilaznice kod Golubačke tvrđave.

Svečanosti su prisustvovali i članovi Vlade, predstavnici Austrijske razvojne agencije (ADA), Opštine Golubac i preduzeća "Tvrđava Golubački grad".

Na svečanosti prilikom otvaranja, Vučić je rekao da se ne razume mnogo oko načina nabavljanja novca, ali da želi da ljudi u Golupcu znaju da uređenje tvrđave ne bi bilo moguće bez pomoći EU.

"Pričamo o 6,5 miliona ne dinara, već evra. Po tome znate da nam je neko mnogo pomogao da obnovimo biser srpske tradicije i kulture i prikažemo ga u punom svetlu i našoj deci i celom svetu. Ulaganjem u Dunav i golubački kraj može se vratiti život na istok Srbije", istakao je mandatar.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakao je danas da je Golubačka tvrđava jedan od najlepših bisera na našem Dunavu, koja je kao strateško mesto u regionu imala burnu istoriju, a danas je to sjajan primer uspešne međunarodne saradnje. Golubačka tvrđava je, kako je rekao na svečanom otvaranju tunela i obilaznice oko Golubačke tvrđave, deo ne samo srpske istorije i kulturnog nasleđa, već i zajedničke evropske istorije.

Devenport je izrazio zadovoljstvo što je Srbija donela odluku da revitalizuje tvrđavu gde su radovi u proteklih šest godina, kada je on prvi put bio na ovom mestu, znatno uznapredovali.

Vrednost izgradnje deonice ukupne dužine 760 metara, koju čine obilaznica i tunel od 150 metara, iznosi 2,3 miliona evra, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

To je deo projekta "Revitalizacija Golubačke tvrđave" započetog 2012. godine, koji sa 6,5 miliona evra finansira EU, a sprovodi ADA u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

(Tanjug/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track