Turisti iz Srbije nose cveklu i krastavce
Foto: Thinkstock

Šta stranci najčešće pazare kod nas

Turisti iz Srbije nose cveklu i krastavce

InfoBiz -

Uz ove srpske proizvode za meze, u njihovoj putnoj torbi obavezno završe i flaše s rakijom šljivovicom, dunjevačom i kajsijevačom, domaća vina, ali i suve šljive, čajevi i slatko svih vrsta

Stranci, pogotovo oni iz razvijenih zapadnih zemalja, svojim kućama iz Srbije najviše nose hranu spremljenu na tradicionalan način, počev od leskovačkog ajvara, sjeničkog sira, kajmaka, pršute, ali i tegle s kiselim krastavcima i cveklom.Uz ove srpske proizvode za meze, u njihovoj putnoj torbi obavezno završe i flaše s rakijom šljivovicom, dunjevačom i kajsijevačom, domaća vina, ali i suve šljive, čajevi i slatko svih vrsta.- Turistima iz razvijenih zemalja najinteresantnija je domaća hrana i ekološki proizvodi od biljaka koje rastu samo u Srbiji. Interesantno im je koštunjavo voće orasi, bademi, lešnici, a kupuju i džemove od malina, čajeve i konzervirano voće i povrće poput tegli s krastavcima i cveklom. U zapadnoj Srbiji kupuju kajmak i pršutu, a imamo i pojačanu potražnju za domaćim vinima. Kupuju po teglu ili flašu za poklon ili da probaju - kaže Aleksandar Seničić, direktor Asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA), i dodaje da stranci kupuju i suvenire, ali ponuda nije dovoljno dobra za njihov istančan ukus.- Od suvenira najviše kupuju karte za igranje, majice i kišobrane sa obeležjem Srbije - ističe on.

S druge strane, Ana Jovanović iz „Suvenira Srbije“ ističe da su pirotski ćilimi jedan od tradicionalnih srpskih proizvoda pred kojim strani turisti ne mogu da ostanu ravnodušni, pa kupuju kako polovne za 30 evra, tako i nove, koji koštaju i do 2.000 evra.- Pirotske ćilime zaista traže, pogotovo stranci koji žive u Srbiji kad se vraćaju u svoju zemlju. Naručuju da im se izrade novi, koji koštaju od 1.500 do 2.000 evra, ali kupuju i polovne ćilime, starije od 100 godina. Polovnim ćilimima cena zavisi od stanja u kom se nalaze, a mogu se nabaviti i za 30 evra. Dame traže i odeću, suknje, haljine i ešarpe s tradicionalnim motivima od srpskog platna, lana i pamuka. Kupuju i proizvode starih zanata - opančiće, zlakusku grnčariju, od koje najviše keramičke posude za spremanje hrane u rerni - objašnjava Jovanovićeva i ističe da iz Vojvodine stranci najradije nose slike slikara naivaca. Ona dodaje da je problem što stranici ne znaju gde da kupe proizvode za koje su pročitali da su tipični za neko područje, poput pirotske peglane kobasice, jer čak ni u Pirotu ne postoji nijedno mesto na kojem se ona prodaje.U Turističkoj organizaciji Srbije potvrđuju da su strancima najprivlačniji gastronomski proizvodi sa oznakom geografskog porekla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track