AKSEL DITMAN: Nemačke kompanije otvorile 31.000 radnih mesta u Srbiji
Foto: Dado Đilas

Investirano 1,6 milijardi evra

AKSEL DITMAN: Nemačke kompanije otvorile 31.000 radnih mesta u Srbiji

InfoBiz -

ŠABAC - Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je danas da je ta zemlja investirala 1,6 milijardi evra u Srbiji a da su nemačke kompanije otvorile 31.000 radnih mesta.

"Kroz različite projekte i dobru i tesnu saradnju sa Nemačkom, do sada je u Srbiju došlo 350 nemačkih kompanija, koje su otvorile 31.000 radnih mesta", kazao je Ditman tokom posete šabačkom "Hemofarmu", koji je u sastavu nemačke "Stade".

Prema njegovim rečima, deo od 1,6 milijardi evra nemačkih investicija u Srbiji uložen je u Šapcu kroz projekte u oblasti toplana, vodoprivrede, infrastrukture i obrazovanja.Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kazao je da je taj grad "pravo mesto" za nemačke investitore.

"Veoma je važno za grad da ga posete evropske diplomate i da vide kakve mogućnosti pruža. Šabac je najbolje mesto za investicije u Srbiji, ne samo zato što to NALED tvrdi već i zato što smo jasno opredeljeni na putu ka EU kao grad i region. Naša radna zona je dobro mesto za investitore a naše firme su dobri partneri", kazao je Zelenović.

Direktor šabačkog "Hemofarma" Dragan Tošić kazao je da ta firma postoji 56 godina a da je poslednjih deset, deo nemačke "Stade".

"Ovih deset godina obeležio je intenzitet promena, velike investicije od 200 miliona evra i edukacija zaposlenih, zbog čega kompanija trenutno posluje u 38 zemalja na tri kontinenta. Imamo 357 zaposlenih a 76 odsto proizvodnje plasiramo na strana tržišta", naveo je Tošić.

On je dodao da je prošle godine, šabački "Hemofarm" pustio u rad postrojenje za preradu otpadnih voda, vredno 1,2 miliona evra, a da je do kraja 2016. godine zaokružen godišnji plan investicija od 4,5 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track