PAPRENO: Kilo svinjetine ide na 600 dinara
Foto: Beta Dragan Gojić

Meso nastavlja se poskupljenje

PAPRENO: Kilo svinjetine ide na 600 dinara

InfoBiz -

Vlasnik IM „Matijević“ upozorava da će cena svinjskog mesa i dalje rasti zbog manjka svinja

Vreli jul doneo je papreno poskupljenje voća od 50 odsto, povrća od 35 odsto, a mesa za više od 40 odsto, a njegova cena će, kako poručuju proizvođači, nastaviti da raste.

- To još nije kraj, tržište će se zadovoljiti tek kada cena bude 600 dinara, kad se uveze jedno 5.000-6.000 svinja - objašnjava Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa „Matijević“, ističući da je svinjski but sa 390 dinara po kilogramu skočio na 520 jer na tržištu nema svinja.Ovo je, kako naglašava srpski kralj mesa, posledica problema koji nije rešen već 10 godina.Uzgajivačima se, usled neopravdano niske cene otkupa, ne isplati više ovaj posao.On dodaje da je možda i standard skočio, pa se više novca troši na meso prve kategorije, kao što su but, krmenadla i plećka.- Za domaće svinje traže 200 dinara po kilogramu, a to znači da će but koštati 560 dinara, međutim, to nije dovoljno. Pad cene možemo očekivati tek za dva meseca - rekao je Matijević za portal B92.Podsećamo da su mnogobrojni proizvođači mleka i mesa upozoravali da bi, ukoliko dođe do ukidanja prelevmana, domaća proizvodnja bila pred uništenjem s obzirom na to da bi našu zemlju preplavilo uvozno mleko i meso.Iako su iz Brisela stizali pritisci, vlada je ipak 1. jula donela odluku da produži prelevmane na mleko, pojedine mlečne proizvode i svinjsko meso do kraja 2016. godine.D. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track