PREVARA DECENIJE: Na „papirnu naftu“ bacili 40 miliona evra!
Foto: Shutterstock

Ministarstvo energetike arči pare vozača

PREVARA DECENIJE: Na „papirnu naftu“ bacili 40 miliona evra!

InfoBiz -

Umesto da u zemlji pravi rezerve goriva za vanredne situacije, država kupuje tikete koji joj samo daju pravo da može da kupi energent. Kaparisana nafta je u Nemačkoj, pa bi u slučaju hitnosti mogla da bude isporučena za čak 15 dana

Država je za dve godine potrošila skoro 40 miliona evra uzetih od građana koji su plaćali gorivo na kupovinu „papirne nafte“ - prava da može da kupi gorivo kada joj zatreba, a ne konkretni energent.Taj novac bio je namenjen formiranju državnih rezervi za vanredne situacije koje Srbija nema.Naime, više od milion vozača skoro dve godine daje državi 2,6 dinara po litru kupljenog goriva da bi napravila zalihe nafte za vanredne situacije koje bi se koristile u kriznim prilikama, kada, na primer, prirodne katastrofe onemoguće snabdevanje Srbije. Građani su dosad državi dali oko sto miliona evra, a od toga je čak 37,5 miliona evra Ministarstvo energetike potrošilo ne na naftu koja bi bila uskladištena u rezervoarima u Srbiji, već na kupovinu vremenski ograničenog prava da kupi naftu.- Kupovina tih prava ili tiketa jeste jeftinija od kupovine pravog goriva, ali nema potrebe da ih koristimo u toj meri jer imamo novca da kupimo robu i zato što ta roba nikada nije bila jeftinija. Srbija trenutno ima tikete koji se odnose na 130.000 tona goriva, a samo 65.000 tona u pravom gorivu. Duplo više imamo u „papirnoj nafti“ nego u pravoj ili dve trećine svih rezervi je u papiru, a jedna u robi, umesto obrnuto - kaže sagovornik Kurira upoznat s ovim poslom.Ništa manji paradoks nije ni to što je ta „papirna nafta“ u Nemačkoj jer se tiketi odnose na naftu u ovoj državi, koja je na više od hiljadu kilometara od Srbije, pa bi za transport bilo potrebno, prema priznanju samog isporučioca, dva dana kamionom, tri vozom ili 15 vozom i baržom.- Pričamo o gorivu za vanredne prilike?! Zamislite da se zarati, na primer, ili prirodna katastrofa ošteti saobraćajnice? Koliko je realno da ovo gorivo dođe do Srbije?! - pita se naš sagovornik.On naglašava da „papirna nafta“ ima svoj rok jer je mogućnost kupovine ograničena, pa kada rok istekne, u rukama nemate ništa, a novac ste potrošili. Prvih 40.000 tona „papirne nafte“ važilo je od avgusta 2015. do marta ove godine, drugih 20.000 tona važi od decembra 2015. do decembra ove godine, a trećih 78.000 tona bi trebalo da važi u naredne dve godine. Iz Ministarstva energetike juče nismo dobili objašnjenje zašto umesto pravog goriva uporno kupuju „papirno“.

Prvi i drugi tenderPOSAO ZA ODABRANEPrvi tender za „papirnu naftu“ ministarstvo je raspisalo bez objavljivanja javnog poziva, odnosno samo je od određenih firmi traženo da pošalju ponude. Od šest kompanija, pet je bilo iz Nemačke, a posao je dobila „Euronova“ iz Švajcarske, koja je jedina i podnela ponudu. Nije jasno zašto se ministarstvo nije obratilo firmama iz okruženja, iz Mađarske, Bugarske ili Rumunije, koje su teritorijalno najbliže Srbiji. Drugi tender je bio sličan, ali su dobijene tri ponude, a opet je pobedila „Euronova“.

Treći tenderPONUDA SKUPLJA ZA 12 MILIONA DOLARABuru u javnosti izazvao je tek treći tender za „papirnu naftu“, raspisan početkom ove godine, na kome su mogle da učestvuju sve kompanije koje to žele. Ministarstvo energetike je, kako je pisao Centar za istraživanje korupcije, procenilo da ponuda „Tamoze trejding“ od oko13 miliona dolara ne ispunjava uslove, pa su posao dodelili „Euronovi“ za 25 miliona dolara. „Tamoza“ se žalila i Komisija za zaštitu prava ponuđača je poništila tender, ali onda se i „Euronova“ žalila, pa se čeka odluka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track