KO JE UZEO 45 TONA SRPSKOG ZLATA? Tabaković: Od 46 tona pohranjenih u Bazelu ostala samo jedna?!
Foto: Zorana Jevtić

U Trezoru NBS oko 17 tona

KO JE UZEO 45 TONA SRPSKOG ZLATA? Tabaković: Od 46 tona pohranjenih u Bazelu ostala samo jedna?!

InfoBiz -

BEOGRAD - Neto devizne rezerve NBS povećane su od početka 2015. za 85 miliona evra, po osnovu intervencija centralne banke na međubankarskom deviznom tržištu.

Kako je istakla guverner NBS Jorgovanka Tabaković rezerve u zlatu iznose 18,3 tone.

Od ukupnih zlatnih rezervi 1,01 tona se nalazi u Bazelu, a ostatak u Trezoru NBS, rekla je Tabaković, na prezentaciji avgustovskog Izveštaja o inflaciji u zgradi NBS.

Prema njenim rečima, pitanjem kako je od 46 tona zlata pohranjenih u Bazelu ostala samo jedna tona, još dugo će se baviti nadležni ljudi u Srbiji.

Na pitanje da li je NBS intervencijama na međubankarskom deviznom tržištu uticala na smanjenje prometa deviza, Tabaković je istakla da takva konstatacija ne stoji, i da je prosečni mesečni promet na tom tržištu iznosio oko 590 miliona evra od početka ove godine.

Kako je objasnila, NBS kada prodaje devize to čini da bi sprečila veće volatilnosti kursa, a kada kupuje to radi vrlo obazrivo i odmereno, vodeći računa o tome da ne "guši" trgovanje.

"Svaka naša reakcija je dobro odmerena i ima jedini cilj - da održimo finansijsku stabilnost i stabilnost deviznog kursa dinara, kao i da povratimo poverenje koje je vrlo poljuljano na finansijskim režištima", naglasila je Tabaković.

Guverner je, pri tome, istakla da je uloga centralne banke, između ostalog, i to da prati trgovanje na međubankarskom deviznom tržištu, kako se na njemu ne bi pojavili finansijski derivati koji bi, kako je rekla, "zagadili" to tržište, i da stoga prati ko, koliko i za koje namene kupuje devize, kako to prikazuje, kako prikazuje dobit, i slično.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track