GUVERNERKA BEZ BLAMA: Ostala sam normalna! Lako je kad za četiri godine zaradiš 200.000 evra!
Foto: Marina Lopicic

Guvernerka poručila narodu

GUVERNERKA BEZ BLAMA: Ostala sam normalna! Lako je kad za četiri godine zaradiš 200.000 evra!

InfoBiz -

Proslavljajući četiri godine na čelu Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković pohvalila se rezultatima ostvarenim u tom periodu i građanima Srbije obećala bolji život s niskom inflacijom i većim privrednim rastom.

Međutim, dok su penzije i plate u javnom sektoru tokom njenog mandata smanjene za 10 odsto, a skoro polovina Srbije živi na granici siromaštva, šefica centralne banke je, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, zaradila 25,7 miliona dinara. To je nešto više od 200.000 evra, budući da je mesečno inkasira više od pola miliona dinara. Bez obzira na tolika primanja, guvernerka kaže da se nije promenila.Osetljiva- Ponosim se time što nisam svoj odnos prema stvarnosti promenila zato što se nalazim na ovom mestu, i dalje smatram da je moja najveća ekstravagancija to što sam ostala normalna i osetljiva na sve ono što se dešava - rekla je Tabakovićeva i dodala:- Mnogo volim posao koji radim. Moj cilj je da doprinesem boljem životu građana Srbije. Moja želja nije da me vole, već da ne mogu da mi ospore rezultate koje postižem zahvaljujući velikom iskustvu i negubljenju osećaja za stvarnost.Inflacija i devizni kursGuvernerka se juče na predstavljanju avgustovskog izveštaja o inflaciji pohvalila da je inflacija u Srbiji u poslednje četiri godine, koliko je ona na toj dužnosti, niska i stabilna, što nije bio slučaj u prethodnom periodu.- NBS će ostati posvećena održavanju niske inflacije i stabilnosti finansijskog sistema, jer je to najbolji način da se ubrza ekonomski oporavak - rekla je Jorgovanka i naglasila da su procene privrednog rasta ove godine 2,5 odsto, a sledeće godine tri odsto. - Niska inflacija i relativno stabilan devizni kurs su kamen temeljac za finansijsku stabilnost i predvidivost poslovanja. Konačno smo se makli s negativnih top-lista, ostali su samo problematični krediti i na tome se intenzivno radi - zaključila je ona.

Stabilizacija cenaMESO ĆE POJEFTINITINBS očekuje stabilne cene hrane do kraja godine, kao i stabilizaciju cena mesa, izjavio je zamenik direktora Direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Branko Hinić. On je dodao da se ove godine očekuju niske cene ratarskih kultura, kao što je kukuruz, pšenica i soja, kao i dobra poljoprivredna sezona, što će uticati na stabilne cene hrane.

Šta se promenilo za četiri godineSTANDARD GRAĐANA- Dugovi građana prema bankama za četiri godine povećani su za 146 milijarde dinara- Broj građana koji ne mogu redovno da plaćaju kreditne rate za četiri godine povećan je sa 4,3% na 7,2%- Prosečna plata se u poslednje četiri godine povećala za 4.328 dinara- Prosečna penzija se u poslednje četiri godine povećala za 735 dinara- Minimalac je od avgusta 2012. veći za šest dinara po satu- Prosečna potrošačka korpa povećana sa 60.000 dinara na 67.000ČIME SE CICA HVALI- inflacija spuštena sa 12,2% na 0,8%- kurs evra skočio sa 117,04 na 123,21 dinar- referentna kamatna stopa smanjena sa 11,7% na 4%- kamate na dinarske kredite pale sa 21,6% na 11,6%- tri puta veći nivo dinarske štednje- rast kreditne aktivnosti privrede i stanovništva- Neto devizne rezerve NBS povećane sa 5,5 milijardi evra na osam milijardi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track