SRBIJI PRETE NOVE SANKCIJE: Energetska zajednica gubi strpljenje
Foto: Dado

SRBIJI PRETE NOVE SANKCIJE: Energetska zajednica gubi strpljenje

InfoBiz -

Energetska zajednica će u oktobru doneti odluku o kazni za Srbiju jer nije završila restrukturiranje Srbijagasa i Jugorosgasa.

Srbija je imala obavezu prema Sporazumu o Energetskoj zajednici i odluci Ministarskog saveta Energetske zajednice usvojenoj 2014. godine da razdvoji poslove operatera prenosnog sistema i snabdevača prirodnog gasa.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač u martu je rekao da neće tolerisati višedecenijsko odlaganje preuzetih obaveza oko restruktuiranja srpske gasne kompanije koja je 2005. godine preuzela obavezu da se distribucija i transport gasa formiraju kao dve posebne celine.

Kopač je dao rok za taj posao 1. jul 2016.godine.

On je tada je naglasio da bi sankcije mogle da budu simbolične kao što je zabrana glasanja na sastancima Energetske zajednice i uskraćivanje naknade za troškove dolazaka na njih ali i ozbiljnije kao što je uskraćivanje evropskih sredstava iz IPA fondova Srbiji iz oblasti energetike.

Šefica pregovaračkog tima Srbija za pristupanje EU Tanja Miščević je rekla da Srbija ne bi trebalo da ima probleme sa pregovorima o članstvu ako ne ispuni sve obaveze prema Energetskoj zajednici, ali je istakla da restrukturiranje Srbijagasa jeste uslov za otvaranje poglavlja 15 koje se odnosi na energetiku.

(Beta/Večernje Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track