BESCARINSKI SPORAZUM, VELIKA ŠANSA SRBIJU: Evo šta ćemo osim fiće još izvoziti u Kazahstan
Foto: Dragana Udovičić

Zeleno svetlo Kazahstana dobar znak za auto-industriju u Srbiji

BESCARINSKI SPORAZUM, VELIKA ŠANSA SRBIJU: Evo šta ćemo osim fiće još izvoziti u Kazahstan

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je "zeleno svetlo" Kazahstana za bescarinski izvoz Fijatovih automobila u Evroazijsku uniju dobar znak za automobilsku industriju u Srbiji, ali i privredu uopšte.

On smatra da je važna prepreka otklonjena tom odlukom Kazahstana, te da sada sledi formalno pravni proces, procedura zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije sa pet zemalja članica Evroazijske ekonomske unije.

"Očekujemo nacrt tog sporazuma. Nakon toga sledi formiranje pregovaračkog tima sa njihove strane i početak usaglašavanja teksta tog sporazuma", rekao je Ljajić.

On je dodao da sledi zaključivanje unificiranog sporazuma, a predlog teksta očekuje da će Srbija dobiti do oktobra, novembra, a cilj je da se zadrži nivo liberalizacije i da se proširi na nove prozvode kao što su Fijat automobili, šećer, vino, živinsko meso, duvan, pojedine vrste sireva, pamuka...

"Dvostruko je važno da imamo ovakav sporazum. Retka zemlja koja će imati sporazum sa EU, tržište od 500 miliona ljudi i sa pet zemalja Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Jermenija, tržište sa više od 170 miliona ljudi", naglasio je Ljajić.On je dodao da je potpisivanje bescarinskog sporaziva sa zemljama Evroazijske unije šansa za srpske privrednike i od ogromne važnosti za privlačenje stranih investitora.

Sporazum o trgovini sa Evroazijskom unijom do novembra

Ljajić je rekao da do novembra očekuje potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama Evroazijske ekonomske unije (EEU), ali da to zavisi od druge strane, ne od Srbije. "Očekujemo nacrt tog sporazuma, a nakon toga sledi formiranje njihovog pregovaračkog tima i usaglašavanje teksta tog sporazuma" rekao je Ljajić.

(Tanjug/Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track