CIMERSKE VARIJANTE Stanarine paprene, cimera prepun stan!
Foto: Shutterstock

Kirije muče studente i roditelje

CIMERSKE VARIJANTE Stanarine paprene, cimera prepun stan!

InfoBiz -

BEOGRAD - Umesto soba i garsonjera, u kojima bi živeli sami, studenti sve više u Beogradu iznajmljuju dvosobne i trosobne stanove, u kojima cimerski dele kiriju i troškove komunalija.

Kako tvrde u agencijama za nekretnine, cene diktiraju i trend da akademci, umesto strogog centra, sve više traže nekretnine u širem delu grada, poput Voždovca i Novog Beograda i periferiji kao što su Medaković i Vidikovac, koji su javnim prevozom dobro povezani sa centrom.- Ranijih godina više su se tražile garsonjere i jednosobni stanovi, pošto su studenti bili u mogućnosti da plate pojedinačno stan, dok je sada situacija drugačija i više imamo cimerske varijante, pa po dvoje-troje uzimaju stan da bi delili troškove zakupa i komunalija - tvrdi Slobodan Milošević i dodaje da su kirije ostale na prošlogodišnjem nivou i da se cene pristojnih stanova kreću od 200 do 350 evra.

S druge strane, Katarina Lazarević ističe da stanodavci još retko pristaju da u stanove prime više studenata, zato što ne žele gužvu.- Dok je u Evropi popularno cimersko iznajmljivanje stanova, kod nas gazde izbegavaju da prime više studenata u stan. Većina roditelja iz unutrašnjosti još u junu zakupi stan za dete i sklope ugovor da počnu da plaćaju od septembra. Uglavnom traže garsonjere i jednosobne stanove, mada ima i onih koji iznajmljuju dvosobne, kako bi imali gde da prespavaju kada dođu u posetu detetu. Dvosobni stanovi se kreću od 300 do 350 u centru grada, dok je na periferiji cena oko 200 evra, ali se jako teško nalaze. Nameštaj u stanovima koji se izdaju je skoro neupotrebljiv, pa bi trebalo da roditelji dobro provere da li tehnički i električni uređaji rade pre nego što ih iznajme - naglašava Lazarević.

Ona dodaje da roditelji ove godine traže stanove bez centralnog grejanja, da bi smanjili režijske troškove.- Roditelji uglavnom gledaju da iznajme deci stan u blizini fakulteta, dok studenti traže stanove blizu poznatih kafića - ističe Lazarević.

ČinjeniceŠTA STUDENTI TRAŽEGarsonjere i jednosobne stanove, da bi živeli samiDvosobne i trosobne stanove, u kojima više njih deli troškoveStanove u blizini fakulteta i poznatih kafićaNekretnine na periferiji dobro povezane javnim prevozomStanove bez centralnog grejanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track