POSTOJI VIŠE NAČINA: Moguće sprečiti uvoz i promet GMO hrane bez zabrane

Uslov za STO

POSTOJI VIŠE NAČINA: Moguće sprečiti uvoz i promet GMO hrane bez zabrane

InfoBiz -

BEOGRAD - Genetski modifikovani proizvodi - samo pominjanje takve hrane izaziva oštre polemike i podele u Srbiji. Ne čudi ni interesovanje javnosti za to hoće li biti ukinuta zabrana prometa takvih proizvoda, uspostavljena 2009. godine.
.

Rampa za promet GMO proizvoda u Srbiji, rampa je i za ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju U Vladi kažu da ukoliko Srbija želi da uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju zakonima ne sme da ograničava promet bilo kojih proizvoda, pa tako ni onih genetski modifikovanih. Sa druge strane kažu i da postoje načini da država može da ograniči promet ovih proizvoda, pa čak i da ga onemogući, navodi N1.

Ministar trgovine kaže da Srbija može da postavi uslove koje trgovac mora da ispuni da bi trgovao u Srbiji. Kaže da su na taj način druge zemlje zaustavile na granici GMO proizvode.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

“Možete da kažete da su potrebne analize domaćih laboratorija koje će dati ocenu da li taj proizvod može da bude stavljen u promet. Potrebni su sertifikati domaćih instituta da bi mogao da bude u prometu. Možete još deset drugih nalaza da tražite od onog ko prometuje takav proizvod da bi bio stavljen u promet”, kaže ministar Rasim Ljajić.

Stručnjak za poljoprivredu Branislav Gulan kaže da bi Srbija trebalo da se proglasi regionom bez GMO hrane. “To bi koristilo i za organsku hranu, za povećanje prinosa i prihoda. Međutim, točak istorije je nezaustavljiv. To bi bilo samo usporavanje procesa”.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ipak, formalnim ukidanjem zabrane otvara se pitanje može li se u budućnosti dogoditi da se rampa za ove proizvode podigne. Ljajić kaže da dilema "za ili protiv GMO", mora da bude stvar struke.

“Nama o tome komentarišu diletanti. To je vrlo ozbiljno i osetljivo pitanje. Treba razumeti bojazan stanovništva, jer su se svega naslušali, i da ne bismo govorili mi koji možda o tome pojma nemamo, neka govore stručnjaci, genetičari...”, navodi Ljajić.

Ekonomske posledice uvoza GMO proizvoda, uveravaju stručnjaci, brzo bi osetili domaći poljoprivrednici, jer su ti proizvodi značajno jeftiniji. Takođe, pitanje gajenja i prometa GMO proizvoda jedno je od najspornijih tačaka pregovora o sporazumo o slobodnoj trgovini SAD i EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track