ČADEŽ: Radikalno smanjiti članarinu u Privrednoj komori
Foto: Fonet

Promene u PKS

ČADEŽ: Radikalno smanjiti članarinu u Privrednoj komori

InfoBiz -

KRAGUJEVAC - Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je danas u Kragujevcu da će privrednicima od 6. septembra dokumenata nepohodna u svakodnevnom poslovanju biti dostupna putem digitalne platforme PKS i regionalnih privrednih komora.

Skupština Regionalne privredne komore Kragujevac donela je danas odluku o pripajanju PKS, što je, kako je rečeno, prvi značajan korak ka daljoj integraciji u jedinstveni komorski sistem Srbije.

Čadež je izjavio da PKS radi na tome da "radikalno" smanji iznos članarine za privrednike. On je rekao novinarima da privrednik iz Kragujevca ili Leskovca više neće morati da dolazi u Beograd već će prema novom jedinstvenom komorskom sistemu neophodna dokumenta pribavljati u svojim regionalnom privrednim komorama.

- Od 1. januara 2017. godine stupa na snagu obavezno članstvo, a to je moguće uraditi jedino ako se radikalno smanje doprinosi - rekao je Čadež i najavio da će Komora svoje predloge predstaviti u septembru.

Prema njegovim rečima, PKS želi da finansiranje od članarine bude samo 20 odsto, a ostali prihodi kroz usluge koje pruža privredi.

Čadež je kazao da je važno da će se članarina za svakog privrednika, i za malog i za velikog, plaćati na jednom mestu.

- U dosadašnjem sistemu sa 16 nezavisnih komora, imali smo situaciju da privrednik iz Vojvodine, plaća članarinu Komori Srbije i Vojvodine, Regionalnoj komori Novog Sada. Ubuduće će se taj trošak smanjiti - rekao je Čadež.

PKS godišnje izdaje oko 200.000 dokumenata, među kojima su potvrde o poreklu robe, učestvovanju na tenderu, izvozno-uvozna dokumenta i sertifikati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track