STRUJNI UDAR: Zbog kilovata skuplje šišanje, kafenisanje i ponuda na pijacama!
Foto: Shutterstock

Kućni budžet građana čeka paprena jesen

STRUJNI UDAR: Zbog kilovata skuplje šišanje, kafenisanje i ponuda na pijacama!

InfoBiz -

Nova cena kilovata za domaćinstva biće 6,6 dinara, a veće dažbine za električnu energiju primoraće sitne preduzetnike i zanatlije da povećaju cene svoje robe i usluga

Poskupljenje struje za domaćinstva od 3,8 odsto, odnosno za 6,6 dinara po kilovatu, od 1. oktobra građani će, osim na računima za struju, osetiti i na računima u kafićima, kod frizera, automehaničara, obućara, sajdžije i na zelenim pijacama.Iako ministar energetike Aleksandar Antić tvrdi da rast cene struje neće imati nikakav inflatorni efekat, ovo poskupljenje i te kako će osetiti 180.000 preduzetnika u Srbiji, koji električnu energiju plaćaju po istim cenama kao i domaćinstva jer troše ispod 30.000 kilovata godišnje.

- Kafići i sve usluge zanatlija, poput frizera, za popravku kola, satova, obuće, koji troše manju količinu struje, povećaće cene svojih usluga za isti procenat jer će im skuplja struja direktno povećati troškove. Oni koji nisu dizali cene posle prošlogodišnjeg poskupljenja struje za četiri odsto sada će morati da dignu cene svojih proizvoda i usluga za osam odsto.

Pod udarom će se naći i trgovci na malo jer svaka nova dažbina povećava trošak preduzetnicima - kaže za Kurir Stevan Rodić iz Udruženja ugostitelja Beograda.Prvi koji će poskupljenje energenata iskoristiti da podgreju cene jesu prodavci na zelenim pijacama, smatra Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.- Poskupljenje struje uticaće da troškovi domaćinstva porastu za 1,5 do dva procenta. Svako povećanje struje utiče na rast cena drugih proizvoda. To je lančana reakcija i treba očekivati da će individualni proizvođači na zelenim pijacama povećati cene svojih proizvoda bez obzira na to da li će imati stvarno povećanje troškova proizvodnje - kaže Bogosavljević.

Kupovaćemo listiće zelene salate... Zelene pijace prve na udaru
Kupovaćemo listiće zelene salate... Zelene pijace prve na udaru

Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika, potvrđuje da će poljoprivredni proizvodi poskupeti.- Poljoprivrednici plaćaju struju isto kao i svi građani, pa će poskupljenje od 3,8 odsto minimalno povećati cene naših proizvoda. To će biti simbolično povećanje zbog struje, ali mi imamo puno drugih stavki koje stimulišu rast cena - naglašava Kiš.Da je talas poskupljenja neminovan, naročito u sektoru usluga, smatra i Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.- Svi preduzetnici plaćaju struju kao domaćinstva i na njih će se poskupljenje struje odraziti. Slično kao i najavljeno povećanje putarina, a to su stvari koje dosoljavaju i povećavaju troškove. Pitanje je samo kako će se ko snaći i za koliko procenata će povećati cene svojih proizvoda - ističe Rajić.

Milan KneževićINDUSTRIJU ČEKA DUPLO VEĆE POSKUPLJENJEMilan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća veruje da poskupljenje struje očekuje i industriju.- Siguran sam sto posto da će od Nove godine struja poskupeti i za industriju, i to duplo više nego za građane, što znači oko 7,6 odsto. Niko nam ne garantuje da tog povećanja neće biti. Pošto u svim proizvodima struja čini značajnu stavku, to će podići cenu svih proizvoda - smatra Knežević.

Na udaruŠTA SVE MOŽE DA POSKUPI- friziranje- popravka automobila- popravka obuće- popravka satova- piće u kafićima- kozmetičke usluge- pranje automobila- foto-kopiranje- voće i povrće na zelenim pijacama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track