Kurs evra do 120 dinara do kraja godine
Foto: Kurir

Hasan Hanić

Kurs evra do 120 dinara do kraja godine

InfoBiz -
Ta prognoza je na granici da bude optimistična s obzirom da se procenjuje da Srbija do kraja 2013. neće imati privredni rast, rekao dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić

BEOGRAD - Dekan Beogradske bankarske akademije (BBA) ekonomista Hasan Hanić ocenio je da bi kurs do 120 dinara za jedan evro mogao da bude gornja granica do kraja ove godine.

Ocenjuje se da bi to bila ravnotežna cena koja bi smanjila pritiske na tražnju za devizama, rekao je on na predstavljanju biltena Makrekonomske analize i prognoze koji izrađuju BBA i Instutit ekonomskih nauka.

Hanić je rekao da misli da je ta prognoza na granici da bude optimistična s obzirom da se procenjuje da Srbija do kraja 2013. neće imati privredni rast.

Istakao je da je vrednost dinara je od početka ove godine izuzetno ubrzano slabila i pored značajnih intervencija Narodne banke Srbije i naveo da je krajem januara evro vredeo 104,6 dinara, a danas 115,5 dinara.

"Za nepuna četiri mesta dinar je oslabio više od 10 odsto. To je izuzetnio veliko, intenzivno slabljenje, možda u tako kratkom intervalu najintenzivnije u polednjih nekoliko godina", rekao je dekan BBA.

Prema rečima Hanića, do velikog slabljenja dinara je "došlo, ne samo zbog neizvesnosti ishoda političkih izbora, nego pre svega zbog osnovnih ekonomskih razloga i smanjene ponude deviza".

On je ocenio da se dinar može stabilizovati kratkoročno, ali da se taj problem ne može rešiti ukoliko se sistemski ne reši pitanja koja uključuju strukturne reforme i bitne promene u budžetkom sistemu.

Narodna banka Srbije rezervama ne moze rešiti ovaj problem i ukoliko ne bi bilo struktrinih reformi devizne rezerve bi se vrlo brzo iscrpile - za godinu, godinu i po, rekao je Hanić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track