(VIDEO) HAN O REFORMAMA VLADE SRBIJE: Unapredili ste konkurentnost srpske privrede
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Komesar EU na panelu Privredne komore

(VIDEO) HAN O REFORMAMA VLADE SRBIJE: Unapredili ste konkurentnost srpske privrede

InfoBiz -

Reforme koje sprovodi Vlada Srbije važne su za razvoj ekonomije i unapredile su konkurentnost srpske privrede, izjavio je danas komesar EU za proširenje Johanes Han, navodeći važnost integrisanja mladih u poslovnu zajednicu.

Na panel diskusiji "Unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji u procesu pristupanja EU" koji je organizovan u PKS, Han je rekao da vladavina prava ključna za stvaranje predvidljivog poslovnog okruženja koje će privuće više investicija.

Komesar EU je rekao da je Vlada Srbije, teškim ali neophodnim reformama, uradila veoma dobar posao u podršci ekonomiji.

Navodeći da je Srbija na dobrom putu i da ima dobre odnose sa EU, Han je ocenio da ekonmomski prosperitet Srbije treba da se oslanja na mlade generacije i najavio da će EU otvoriti kancelariju za razmenu mladih stručnjaka.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Han je istakao da EU igra važu ulogu u srpskoj privredi i da su prošle godine firme iz EU investirale 1,5 milijradi evra u Srbiji, što je dovelo do otvaranja 200 hiljada novih radnih mesta.

Evropski komesar je naveo i da je Srbija prodala proizvode na tržiste EU u vredniosti od sedam milijardi evra, navodeći da ta brojka stalnio raste i da je udvostručena u odnosu na period pre potpisivanja S SP 2008.

Han je rekao da organizacije poput PKS, Saveta stranih investitora i NALED-a, imaju veoma važnu ulogu u unapređenju poslovnog okruženja i stvaranju novih privrednih šansi.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Han je pozdravio proaktivan stav PKS u pogledu ispunjavanja agende za pristupanje Srbije EU.

Govoreći o poslu koji Srbija treba da uradi, on je rekao da je potrebno završiti proces privatziacije, restrukturiranja velikih sistema i reformu javne administracije.

Takođe, naveo je da treba obezbediti bolje ubiranje poreza, dodatni napor u borbi protiv sive ekonomije i promenu visokih kamatnih stopa, kao i zaštiti vlasnička prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track