Najnovije vesti

GALENIKA: Stigle 3 ponude, ali samo jedna ispravna
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

Zainteresovani iz Indije, Brazila, Britanije, Rusije...

GALENIKA: Stigle 3 ponude, ali samo jedna ispravna

Biznis

BEOGRAD - Britansko-ruski konzorcijum "Fronter i Petrovaks" (Frontier Pharma Limited i LLC NPA Petrovax Pharm) jedini je dostavio ispravnu ponudu za strateško partnerstvo u beogradskoj farmaceutskoj kompanija "Galenika"

Za kupovinu "Galenike" stigle su tri ponude, a kompanije iz Indije i Brazila, Cadila Pharmaceuticals Limited i EMS S.A, nisu ispunile uslove javnog poziva, ustanovila je Komisija za sprovođenje strateškog partnerstva za "Galeniku".

Da li će se ući u pregovore s konzorcijumom koji je dostavio ispravnu ponudu odlučiće Vlada. Tehničke ponude za "Galeniku" otvorene su pre mesec i po. Britansko-ruski konzorcijum ponudio je cenu od minimalnih sedam miliona evra za 25 odsto vlasništva srpske kompanije i planira da sadašnji broj od 1.400 radnika smanji za polovinu.

"Sa stanovišta sindikata, to je prosto neprihvatljivo. U 'Galenici' su bila tri otpuštanja tehnološkog viška i, ukoliko vlada prihvati to partnerstvo, moramo da pregovaramo za bolje pozicije", rekla je predsednica Samostalnog sindikata "Galenike" Tamara Lalić.

U ponudi se obrazlaže da je smanjenje broja zaposlenih mera radi stabilizovanja "Galenike", dok bi u skladu sa ulaganjima u novu tehnologiju, zaštitu životne sredine i širenje proizvodnje raslo i zapošljavanje."Nijedan strateški partner nije decidirano i jasno precizirao koji će iznos ulaganja biti, svi ovi ostali parametri pa i investicije će biti definisani i u ugovoru koji bi Vlada, ako se na takav korak odluči, trebalo da definiše ugovorom", rekao je član Komisije za strateško partnerstvo u "Galenici" Zoran Pantelić.

U kom roku će Vlada odlučiti hoće li ući u pregovore sa jedinim potencijalnim strateškim partnerom za "Gelniku" još se ne zna, ali ako odluka bude pozitivna rok za pregovaranje je 90 dana.

Ministarsvo: Otpočeti pregovore o preuzimanju dela Galenike

Ministarstvo privrede saopštilo je danas da će Vladi Srbije predložiti da Konzorcijum Frontier Pharma Limited iz Velike Britanije i LLC NPA Petrovax Pharm iz Rusije, proglasi izabranim ponuđačem i otpočne pregovore o preuzimanju udela u Galenici. Iz tog respora napominju da će u skladu sa Uredbom, vlada na osnovu izveštaja Komisije doneti odluku da li će se otpočeti pregovori sa ovim Konzorcijumom.

(Beta/RTS/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...