UNAPREĐENJE POSLOVNOG AMBIJENTA: Održana 4. godišnja konferencija Američke privredne komore
Foto: Zorana Jevtić

Identifikovanje ključnih prioriteta

UNAPREĐENJE POSLOVNOG AMBIJENTA: Održana 4. godišnja konferencija Američke privredne komore

InfoBiz -

Četvrta godišnja konferencija - Čevrto prolazno vreme otvorena je danas u Beogradu, a na njoj će biti predstavljeni ključni prioriteti za unapređenje poslovnog ambijenta koje su identifikovali članovi Američke privedne komore.

Na skupu učestvuju predsednik AmCham Zoran Petrović, ministri Goran Knežević, Dušan Vujović, Ana Brnabić, Branislav Nedimović, Zlatibor Lončar...

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik Američke privredne komore Zoran Petrović ocenio je da je za Srbiju dobro to što je premijer Aleksandar Vučić otišao u SAD, jer je važno u njima imati saveznike.

"Srbija je mala zemlja, nalazi se između Istoka i Zapada. Amerika je najmoćnija zemlja na zapadnoj hemisferi, prema tome uvek je dobro biti u Americi, uvek je dobro imati dobrog saznika u Americi", rekao je Petrović novinarima u Beogradu.

Zoran Petrović, Foto: Zorana Jevtić
Zoran Petrović, Foto: Zorana Jevtić

Knežević je rekao da je Srbija je na dobrom putu ekonomskog oporavka, a ispravnim vođenjem ekonomske politike otvorila je vrata investitorima.

"Vlada je u poslednje dve godine ostvarila ogroman uspeh. Ostvaren je budžetski suficit od preko 35 milijardi dinara, a u prvih šest meseci stopa rasta je 2,9 odsto i što je najvažnije, ta stopa će biti održiva u narednom periodu“, rekao je Knežević u uvodnom obraćanju.

Goran Knežević, Foto: Zorana Jevtić
Goran Knežević, Foto: Zorana Jevtić

Prema njegovim rečima, uz odlične makroekonomske pokazatelje do kojih je dovela politika vlade, smanjena je i stopa nezaposlenosti na 16 odsto. Kompanije su to prepoznale, kako je primetio, i zato ulažu.

"Kompanije iz SAD su najveći 'neevropski' investitor kod nas, a ohrabruje što ulaže i posebno što reinvestiraju dobit. Uspostavili smo odnos poverenja, i poslali poruku da razmišljamo o dugoročnom napretku“", rekao je ministar.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić
Amalija Pavić, Foto: Zorana Jevtić
Amalija Pavić, Foto: Zorana Jevtić

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas da će prioritet u radu ministarstva koje ona vodi biti uvođenje E uprave i da su već pokrenuti tenderi.

“Ono što je bilo prepreka svih ovih godina je što se nije tačno razlučilo šta su elektronske usluge, sada se to zna”, rekla je Brnabić na predstavljanju rezultata istraživanja Američke privredne komore”četvrto prolazno vreme”.

Ana Brnabić, Foto: Zorana Jevtić
Ana Brnabić, Foto: Zorana Jevtić

Ona je dodala da danas postoje elektronske baze podataka i najavila da će do kraja godine i matične knjige biti u elektronskom obliku.

Zlatibor Lončar, Foto: Zorana Jevtić
Zlatibor Lončar, Foto: Zorana Jevtić

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će do kraja godine biti uvedeni inovativni lekovi na pozitivnu listu i da će struka odrediti dinamiku kojom će lekovi u naredne četiri godine biti stavljeni na listu.

"To znači da će se tačno znati dinamika koji inovativni lek se uvodi ove, koji naredne godine...Pravimo prioritete i raspored do 2020. godine. Prioritet su oni koji imaju najbolji efekat", rekao je Lončar i podsetio da inovativni lekovi nisu uvođeni više od četiri godine i da se u narednom periodu može očekivati redovno ažuriranje lista inovativnih lekova.

Dušan Vujović, Foto: Zorana Jevtić
Dušan Vujović, Foto: Zorana Jevtić

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović najavio je danas da će do kraja godine biti spreman set poreskih zakona koji se tiču PDV, akciza, poreskog postupka i poreza za imovinu.

On je na konferenciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) o unapredjenju uslova za poslovanje kazao da će biti malo vremena za raspravu o predloženim zakonima čija će primena početi od iduće godine, a da će se prvi parametri budžeta za 2017. godinu znati tek od 15. novembra.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je ekologija jedan od najkompleksnijih problema koji očekuje to ministarstvo, jer su veliki problemi u tom sektoru.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Ekologija će, kako kaže, bti jedna od tema i u pregovorima sa EU u okviru poglavlja 27, te da će u rešavanju problema lokalne samouprave moraju biti više spremne da "iskorače".

"U ovoj oblasti neophodno je aktivno učešće privrede i to može da dovede do velikih lomova, te će značajan deo privrede morati da se prilagodi", rekao je ministar poljoprivrede.

Dragana Marković, Foto: Zorana Jevtić
Dragana Marković, Foto: Zorana Jevtić

Konkurs za prijem 100 poreskih inspektora biće objavljen do sredine naredne sedmice, najavila je danas direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković.

Ona je kazala da će prijem novih inspektora doprineti smanjenju prosečne starosti zaposlenih u Poreskoj upravi koja je oko 56 godina.

"Upravo je pripremljen konkurs za 100 novih inspektora i očekujemo da najdalje do sredine naredne nedelje bude objavljen", kazala je Marković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track