MANIPULACIJA: Za čitanje deklaracija potrebna nam je lupa!
Foto: Shutterstock

Može li neko ovo da pročita?!

MANIPULACIJA: Za čitanje deklaracija potrebna nam je lupa!

InfoBiz -

Proizvođači namerno koriste najmanji mogući font za označavanje sastava proizvoda jer im nije u interesu da kupci vide šta tu sve piše, tvrde potrošači

Iako su proizvođači u obavezi da na prehrambene proizvode istaknu jasno čitljive deklaracije, sastav brojnih artikala je pisan toliko sitnim slovima da je većini ljudi nemoguće da ga pročitaju bez naočara, pa čak i lupe!Naime, Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju proizvoda regulisano je da visina malih slova na deklaraciji treba da bude minimum 1,2 milimetra, dok je kod manjih ambalaža propisana visina malih slova minimum 0,9 milimetara.

Stariji na mukama

Međutim, ova slova građani mahom ne mogu da pročitaju, čime se gubi i sama poenta postojanja ovih deklaracija.- Deklaracije na proizvodima su toliko sitne da se ne mogu pročitati. Kada idem u prodavnicu, samo da kupim, primera radi, čokoladu za unuke, potrošim najmanje pola sata pokušavajući da pročitam sastav. Obično to izgleda jako komično onima sa strane, jer proizvod približavam pa udaljavam, pa okrećem ka svetlu, a sve kako bih saznao šta ta čokolada zapravo sadrži - kaže za Kurir Beograđanin Zoran Z. (76), koji smatra da je ovo nedopustivo jer obesmišljava samu svrhu deklaracije, koja bi trebalo da informiše. On je samo jedan od brojnih sugrađana koji su se zbog ovog problema obratili redakciji Kurira.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, ističe da je veliki problem i to što su kod nas deklaracije, za razliku od drugih evropskih zemalja, često nepregledne, to jest nisu jasno razgraničene i uočljive.- Svi proizvođači koriste zakonsku mogućnost da na deklaraciji koriste taj najmanji font. Naravno da nikome ne pada na pamet da stavi veći. No, pored toga problem predstavlja i to što su te deklaracije često nevidljive jer se nalaze u moru deklaracija na drugim jezicima - engleskom, makedonskom, bosanskom, francuskom, nemačkom i drugim jezicima, pa i pažljivom tragaču treba vremena da je nađe - zaključuje Papović. On ističe i da proizvođači često ne poštuju obavezu da na proizvodima koji mogu izazvati alergijske reakcije boldovanim slovima u boji istaknu da su u pitanju potencijalni alergeni.

Problem i alergeni

- Mi smo tražili i da se emulgatori označe drugom bojom, međutim, to nije usvojeno. U praksi se često dešava da to čak nije urađeno ni sa alergenima, za šta postoji zakonska obaveza - kaže Papović, koji dodaje da je nečitljivost direktna posledica toga što proizvođači ne žele da sastav proizvoda bude pročitan.Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević kaže da je font na deklaracijama u skladu sa evropskim propisima, ali da se kod nas dešava da je nečitljiv zbog pozadine ili nekog drugog razloga, te bi kontrola deklaracija trebalo da bude stroža:- Posebno se mora voditi računa da bitna svojstva, kao to da li neki proizvod može prouzrokovati alergiju, budu jasno istaknuta. To, nažalost, često nije slučaj.

Ministarstvo poljoprivredePODACI SU VIDLJIVIU Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine ističu da podaci na deklaraciji proizvoda moraju biti „razumljivi, vidljivi, jasni, da se lako ne brišu i ne mogu, na bilo koji način, biti prekriveni ili isprekidani drugim tekstom ili slikovnim prikazom“. Uprkos žalbama potrošača, oni ne vide problem.- Visina malih slova od najmanje 1,2 mm, odnosno 0,9 mm koja se koristi za navođenje obaveznih podataka na deklaraciji definisana je na nivou EU, a preuzeta je i u zemljama u okruženju. Smatra se da goredefinisana najmanja visina slova „x“ obezbeđuje dovoljnu vidljivost podataka na deklaraciji proizvoda - kažu u Ministarstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track