MINISTAR VUJOVIĆ: Nagradićemo dobre đake... Tamo gde je organizam debeo, tamo treba i da smrša...
Foto: Tanjug/Milutin Marković

O lokalnim samoupravama

MINISTAR VUJOVIĆ: Nagradićemo dobre đake... Tamo gde je organizam debeo, tamo treba i da smrša...

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović je izjavio danas da će izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava biti favorizovane one opštine koje dobro rade, dok će "loši đaci" snositi posledice svog rada.“

Programsko budžetiranje ćemo koristiti za planiranje i evaluaciju, ali i za nagrađivanje dobrih đaka - lokalnih samouprava. Podsticaćemo konkurenciju između onih koji se dobro odnose prema resursima, u odnose na one koji kaskaju. Da loši đaci više ne diktiraju dinamiku već oni dobri”, rekao je Vujović.

Ministar ističe da će usvajanjem izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava biti napravljen novi pomak u kvalitetu budžetiranja.On je rekao da je važno i da više ne budemo "žrtve linearnog smanjivanja troškova i broja ludi".

- “Tamo gde je organizam debeo tamo treba i da smrša, a kod nas se to ne zna”, dodao je Vujović na završnom skupu povodom predloga nove strukture programskog budžeta lokalne samouprave, u organizaciji Ministarstva finansija i Stalne konferencije gradova i opština.

Vujović je naglasio da programsko budžetiranje podrazumeva veću transparentnost dodajući da sada postoji linijski budžet koji liči na “jednu kobasicu troškova”.

Skupu prisustvuje i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, koja je rekla da to ministarstvo ima odličnu saradnju sa Ministarstvom finansija.

Ona očekuje da će biti mnogo dobrih rešenja u narednom periodu, koja će biti doneta u saradnji sa Ministarstvom finansija, na primer donošenje Zakona o naknadama koji će praviti razlike u bužetima lokalnih samouprava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track