EKSPERT EBRD-A: Neznanje i nestručnost u javnim nabavkama veći problem od korupcije
Foto: Printscreen N1

Neefikasan proces

EKSPERT EBRD-A: Neznanje i nestručnost u javnim nabavkama veći problem od korupcije

InfoBiz -

BEOGRAD - U projektima koje finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj i Svetska banka, za javne nabavke važe pravila tih finansijskih institucija, a ne srpski Zakon o javnim nabavkama. Nepoznavanje tih pravila i nestručnost, glavni su krivci za gubitke u javnim nabavkama, za neizgrađene škole i puteve, kaže ekspert EBRD-a Veljko Sikirica.

Sikirica kaže i da je u Srbiji u toj oblasti napravljen pomak, stručne ispite u oblasti javnih nabavki položilo tri hiljade službenika, dok je EBRD stipendirao 16 srpskih studenata iz za doktorske studije u oblasti javnih nabavki u Rimu.

„Iako je korupcija obično prvo što nam padne na pamet kada govorimo o javnim nabavkama, sva istraživanja pokazala su da to nije problem broj jedan u toj oblasti. Neznanje i nestručnost prepreka su da proces javnih nabavki bude efikasniji, i zato se već godinama sprovodi edukacija, uz pomoćć EBRD-a i Privredne komore Srbije“, kaže Sikirica za Infobiz N1.

Foto: Printscreen N1
Foto: Printscreen N1

Na pitanje koje su najčešće greške ponuđača na tenderima za projekte koji se finansiraju kreditima međunarodnih finansijskih instiutcija, on kaže da se ponuđači previše upuštaju u naraciju, govoreći o tome kakva sve iskustva poseduju, umesto da odgovore na zahteve tendera.

„Moraju pročitati svoju ponudu sa aspekta onoga ko će je razmatrati. Da bi komisija koja odlučuje o ponudi odmah pomislila ovo je pravi ponuđač za ono što nam je potrebno“, navodi Sikirica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track