SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA: Zakon o lizingu radnika će biti gori od Zakona o radu
Foto: Shutterstock

Eksploatacija

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA: Zakon o lizingu radnika će biti gori od Zakona o radu

InfoBiz -

KRAGUJEVAC - Savez samostalnih sindikata (SSS) Kragujevca upozorio je da je u pripremi zakon za koji kažu da može imati gore posledice od najlošijeg Zakona o radu i da u njegovoj izradi učestvuju oni koji su najzainteresovaniji da on bude loš po radnike u Srbiji.

SSS Kragujevca navodi da je Ministarstvo za rad formiralo Radnu grupu za izradu Zakona o iznajmljivanju (lizingu) radnika i precizira da je izvor za donošenje ovog zakona Konvencija broj 181, Međunarodne organizacije rada, koju je Srbija ratifikovala 2013. godine.

Sindikat podseća da su u Radnu grupu za izradu Zakona, osim socijalnih partnera uključene i tri najveće kompanije koje se bave iznajmljivanjem radnika u Srbiji.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema oceni SSS, Agencije za iznajmljivanje radnika u Srbiji trenutno rade nezakonito, a preko njih, na taj način radi više od 60.000 radnika. Većinsko mišljenje u Sindikatu je da bi ove Agencije trebalo zabraniti, jer "predstavljaju nepotreban oblik zapošljavanja, a iznajmljivanje radnika je vid eksploatacije ljudi".

„Koristeći njihov težak materijalni položaj, Agencije ostvaruju profit uzimajući deo njihove zarade“, zaključuje SSS i upozorava na opasnost da, posle usvajanja Zakona, to može postati dominantan oblik zapošljavanja "što će dugotrajno zaustaviti napredovanje pojedinaca i porodice u Srbiji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track