STROGO: Srbijagas zavrće slavinu neplatišama
Foto: Shutterstock

MMF traži isključenje gasa svima koji ga ne plate

STROGO: Srbijagas zavrće slavinu neplatišama

InfoBiz -

Bez plina mogu ostati velike državne firme, ali i toplane u Bečeju, Jagodini i Kragujevcu kao najveći dužnici, dok građani najredovnije plaćaju plavi energent

„Srbijagas“ će vrlo brzo morati da isključuje sve potrošače gasa koji ne plaćaju mesečne račune, što znači da bi mnoge državne firme, ali i toplane mogle da ostanu bez plavog energenta, saznaje Kurir.Mada su domaćinstva među najredovnijim platišama, ova odluka zabrinuće mnoge građane koji koriste daljinsko grejanje ukoliko njihove toplane usred zime ostanu bez gasa. Na listi najvećih neplatiša „Srbijagasa“ su toplane u Bečeju, Jagodini i Kragujevcu.Naime, „Srbijagas“ je povećao naplatu isporučene robe u prošloj godini sa 60 na 80 odsto, ali to je nedovoljno prema kriterijumima Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke. Ove dve institucije u više navrata su saopštavale da su glavni problemi državnog preduzeća rešavanje starih i sprečavanje novih dugova. Na kraju prošle godine ukupna potraživanja „Srbijagasa“ bila su 115 milijardi dinara.Nema popuštanja- Jasan je zahtev MMF da se isključuju oni koji ne plaćaju gas, to predviđaju i interni dokumenti „Srbijagasa“, ali zbog raznih razloga, pre svega socijalne prirode, to se odlagalo. Ipak, prema nekim najavama, MMF bi mogao da insistira da se prekine praksa tolerisanja neplatiša. I to bi moglo da krene za nekoliko meseci - kaže sagovornik Kurira iz Vlade Srbije.Pored toplana, među najvećim dužnicima „Srbijagasa“ su firme u restrukturiranju, odnosno u državnom vlasništvu, poput „Azotare“ i „Petrohemije“, pa i među njima treba tražiti one kojima bi slavina mogla da bude zavrnuta. Inače, iako je „Srbijagas“ u prošloj godini naplatio 12 milijardi dinara starih dugova, ukupna neto potraživanja su povećana na kraju 2015. za pet milijardi, sa 18 na 23 milijarde.Fiskalni savet je u svojoj analizi naveo da je prethodnih godina stepen tekuće naplate „Srbijagasa“ bio oko 60 odsto, a u 2015. povećan je na oko 80. Bolja naplata zabeležena je kod toplana i firmi, ali neka velika preduzeća, poput „Staklare“, nisu plaćala gas ni 2015.Više kupaca Zoran Janković, član Nadzornog odbora „Srbijagasa“, kaže za Kurir da insistiranje na naplati gasa nije epohalna stvar.- Nadzorni odbor je i ranije to tražio. Dobrim delom zbog povećanja naplate, „Srbijagas“ je prošle godine zabeležio pozitivno poslovanje. Zato sada imamo više kupaca, a manje potrošača, prvi su oni koji plaćaju ono što potroše, a drugi samo troše - ističe on. Janković opominje da pre isključivanja svih koji ne plaćaju mora da se reši problem onih koji stvarno nemaju da plate, kao što su neke toplane.

„Srbijagas“OPCIJA ISKLJUČENJA NIJE DALEKOMilan Zdravković, pomoćnik generalnog direktora „Srbijagasa“, izjavio je pre dva dana da je moguće da MMF vrlo brzo zatraži od „Srbijagasa“ da isključuje sve one koji ne plaćaju gas. Ta opcija, kako je dodao, nije daleko. On je istakao da su tri najveća dužnika „Srbijagasa“ među toplanama Bečej, Jagodina i Kragujevac. On je naveo da je dobrim delom reč o starim dugovima i istakao da su „Beogradske toplane“ i „Novosadska toplana“ izmirile sve svoje dugove. „Srbijagas“ juče nije imao dodatna pojašnjenja.

Nova posetaMISIJA MMF U BEOGRADU 20. OKTOBRADelegacija MMF, koju će predvoditi Džejms Ruf, posetiće Srbiju od 20. oktobra do 1. novembra kako bi razgovarala o šestoj reviziji Aranžmana o predostrožnosti. Predmet razmatranja biće fiskalni rezultati i budžet Srbije za 2017, zatim napredak reforme finansijskog sektora i ključne strukturalne reforme, kao i uslovi za narednu godinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track