OBRATITE PAŽNJU: Na ovome banke gube rat s građanima
Foto: Shutterstock

Sudske presude protiv bankarskog zelenašenja

OBRATITE PAŽNJU: Na ovome banke gube rat s građanima

InfoBiz -

Jednostrano povećanje kamata, muljanje na kursnim razlikama, nezakonite provizije i naknade za obradu kredita tipični su slučajevi pljačke klijenata

Sitna slova i različite zamke u ugovoru kojima banke pribegavaju na štetu klijenata kad im odobravaju kredite, na sudu polako padaju u vodu.

Nezakonitosti koje banke primenjuju počele su da im se obijaju o glavu pošto su korisnici kredita odlučili da presaviju tabak i obrate se za pomoć sudu. Zbog samovoljnog povećanja kamata na odobrene kredite banke su pravosnažno izgubile veliki broj sporova, a doneta je i prva pravosnažna presuda zbog promene kursa švajcarskog franka u odnosu na dinar i evro na štetu korisnika kredita, o čemu je Kurir već pisao.- Preko našeg udruženja podneto je 1.500 tužbi protiv banaka po različitim osnovama. Imamo veliki broj pravosnažnih presuda zbog nezakonitog povećanja kamata od strane banaka, kao i veliki broj prvostepenih zbog nezakonite naplate provizija na odobravanje kredita, isplate kredita po nižem, a naplata po višem kursu i nezakonite naplate godišnje naknade za praćenje kredita. Svi građani koji imaju neku od tih nepravilnosti, ako žele da tuže, mogu da nam se obrate - kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata Efektiva, koje trenutno priprema grupnu tužbu za raskid ugovora protiv jedne banke zbog uvećanog kursa.

Najveći broj već podignutih tužbi građana odnosi se na zajmove odobrene do decembra 2011, kad je donet Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ali mnoge banke i sada klijentima nameću uslove koje su sudovi već proglasili nezakonitim.Primer 1BANKA SAMOVOLJNO DIŽE MARŽUBanka samovoljno, bez saglasnosti korisnika kredita, poveća visinu ugovorene marže. Na primer, umesto ugovorenih četiri odsto, banka poveća kamatnu stopu na šest odsto, što je sud proglasio nezakonitim. Po ovom osnovu doneto je više pravosnažnih presuda u korist klijenata.Primer 2ZELENAŠENJE NA ŠVAJCARSKOJ VALUTIZbog promenjenih okolnosti u kreditu u švajcarskim francima, odnosno zbog drastičnog rasta kursa franaka u odnosu na dinar i na evro, sud je zaključio da je to bilo na štetu korisnika kredita i doneta je pravosnažna presuda o raskidu ugovora. Na primer, klijent je podigao kredit od sedam miliona dinara, otplatio šest i po miliona, a zbog drastičnih promena kursa švajcarca, banci je po planu otplate dugovao još 13,5 miliona dinara. Presuđeno je da klijent vrati banci sumu koju je dobio sa zateznom kamatom, a banka će mu vratiti sav novac koji je otplatio zajedno sa zateznom kamatom.Primer 3ISPLATA PO NIŽEM, NAPLATA PO VIŠEM KURSUKad banka klijentu isplaćuje kredit po nižem (kupovnom) ili srednjem kursu, a naplaćuje ga po višem (prodajnom) kursu, po mišljenju suda, narušava se ekvivalencija uzajamnih davanja definisanih članom 15 Zakona o obligacionim odnosima. Na ovaj način, banka se bogati na štetu klijenta koristeći prodajni kurs po svom nahođenju.

Primer 4

DRANJE NA OBRADI KREDITAUmesto fiksnih troškova obrade kredita, koji bi svakog klijenta trebalo da koštaju isto bez obzira na iznos zajma, pojedine banke proviziju za obradu kredita naplaćuju u određenom procentu od sume uzete pozajmice. Na primer, ako banka naplaćuje proviziju na obradu kredita jedan odsto, klijent koji podigne kredit od 10.000 evra platiće proviziju 100 evra, dok će drugog koji uzme kredit od 1.000 evra provizija koštati svega 10 evra. Sud je zaključio da troškovi obrade kredita ne zavise od njegove visine i osporio naplatu provizije na ovaj način.Primer 5NAPLATA NAKNADE ZA PRAĆENJE KREDITAPojedine banke klijentima su naplaćivale godišnju naknadu za praćenje kredita, iako je to nezakonito. U jednom slučaju banka je klijentu naplaćivala naknadu od 0,15 odsto godišnje od ostatka duga. Kad je posle četiri godine to primetio, klijent je podneo prigovor i banka mu je vratila novac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track