Najnovije vesti

U SUSRET NEWSWEEK KONFERENCIJI Vulin: Od početka godine zatečeno 26 odsto više radnika na crno
Foto: Zorana Jevtic

Rad inspekcije

U SUSRET NEWSWEEK KONFERENCIJI Vulin: Od početka godine zatečeno 26 odsto više radnika na crno

Biznis
13:16h

Ministar rada Aleksandar Vulin kaže da se efekti rada inspektora vide i po tome što su poslodavci nakon nadzora zasnovali radni odnos sa oko 80 odsto zatečenih na radu „na crno“

Vulin, koji će učestvovati na konferenciji magazina Newsweek 25. oktobra 2016. godine, kaže da je shodno Nacionalnoj strategiji za borbu protiv sive ekonomije, jedan od prioritetnih ciljeva njegovog ministarstva, povećanje formalne zaposlenosti, odnosno borba protiv rada „na crno” i smanjenje broja neregistrovanih subjekata.

"Da je borba protiv sive ekonomije prioritet Ministarstva za rad, pokazuje i podatak da su inspektori rada za prvih devet meseci ove godine zatekli za 26% više radnika „na crno” nego u istom periodu 2015. godine, kao i da je u celoj 2015. godinizatečeno je 16.408 lica na radu „na crno”, što je za 181% više nego u 2014. godini", kaže Vulin.

Foto PR
Foto PR

"Efekti rada inspektora vide se i po tome što su poslodavci nakon nadzora zasnovali radni odnos sa oko 80 odsto zatečenih na radu „na crno“", objasnio je ministar.

Efekti suzbijanja sive ekonomije vide se kroz povećan broj prijavljenih na obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje: zaključno sa 18. oktobrom 2016. godine, uplaćeni doprinosi veći su u odnosu na planirane za 5,7 milijardi dinara, odnosno za 1,97 posto. Ostvareni prihodi od doprinosa, zaključno sa 18. oktobrom 2016, u odnosu na 2015. godinu veći su za 3,9 posto, odnosno za 11 milijardi dinara.

Više o ovoj temi kao i učesnicima i učešću na konferenciji možete saznati ovde.

(E.P.K.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja