ČADEŽ NA KONFERENCIJI MAGAZINA NEWSWEEK: Privreda je na najvećem gubitku zbog sive ekonomije
Foto: Dragana Udovičić

Eksperti o rešavanju glavnog problema

ČADEŽ NA KONFERENCIJI MAGAZINA NEWSWEEK: Privreda je na najvećem gubitku zbog sive ekonomije

InfoBiz -

Konferencija o sivoj ekonomiji magazina Newsweek održava se danas u Beogradu, a na njoj, između ostalih, govore ministri Goran Knežević, Ana Brnabić, Aleksandar Vulin i Marko Čadež.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, rekao je da je zbog sive ekonomije najveći gubitnik privreda tj. kompanije koje posluju po propisima, jer imaju nelojalnu konkurenciju.

"Ne postoji nijedan dan da mi neko od privrednika ne pomene ovaj problem. Eto, juče sam imao razgovor grupacije koja se govori zdravstvenim uslugama, a njihov problem je što im kolege kažu da odu na drugu kliniku gde dobijaju "keš" dok ovi koji posluju legalno moraju da plate državi 65 odsto poreza", ispričao je Čadež i dodao da je PKS zagovornik oštre borbe protiv sive ekonomije.

On je rekao da privreda "voli da kaže u svoju odbranu" da su visoki nameti ti koji ih teraju u "sivu zonu".

"Ali zakoni se moraju poštovati i to je nešto o čemu ne možemo da debatujemo. Ipak, možemo da pričamo i o tome gde možemo da smanjimo namete a što oni budu manji, širiće se poslovanje i državna kasa puniti", rekao je on.

Čadež je rekao da od privrednika ne možete očekivati da budu policajci i prijavljuju sve, ali da to može da uradi PKS i da preduzme konkretne korake u rešavanju problema.

"Nedavno smo nadležnim ministarstvima uputili veliki paket mera za poboljšanje privrednog ambijenta, a sledeći paket će biti u vezi sa sivom ekonomijom. Radimo zajedno i želimo da naše inicijative uspeju", rekao je on.

PRENOSIMO UŽIVO KONFERENCIJA MAGAZINA NEWSWEEK Počeo 1. panel: Pobednici i gubitnici sive ekonomije

Čadež je naglasio saradnju sa PU koja je "sama došla" u PKS i zatražila da im se kažu koji su to problemi privrednika, dodavši da oni sada izgrađuju korisnički servis u čemu privreda pomaže.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track