NAVALI, NARODE: Stanovi jeftiniji i do 70 odsto
Foto: Ilustracija

Oživelo tržište nekretnina u Srbiji

NAVALI, NARODE: Stanovi jeftiniji i do 70 odsto

InfoBiz -

U poslednja tri meseca cene nekretnina najviše su pale u Kovinu, a na teritoriji Beograda kvadrati su pali za 35 evra, uz rast prodaje od 17 odsto

U poslednja tri meseca cene nekretnina u Srbiji su u stalnom padu, pa je vrednost kvadratnog metra u pojedinim gradovima niža i do 72 odsto. Manje cene nekretnina i povoljni krediti oživeli su prodaju stanova, koja je povećana za 13 procenata.Grad u kome su najviše pale cene nekretnina u Srbiji je Kovin, gde kvadrat košta 128 evra, što je za 72 odsto manje nego pre tri meseca. Najveći novčani pad, za čak 690 evra po kvadratu, zadesio je beogradsku opštinu Barajevo, pokazuju podaci Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita za treći kvartal 2016.

Potražnja diktira cenu

Da se kupci ne grabe za krov nad glavom u perifernim beogradskim opštinama, pokazuje i podatak da je u Surčinu kvadrat jeftiniji za 40 odsto. Ni centralna beogradska opština Stari grad, u kojoj su stanovi među najskupljima u Srbiji, nije pošteđena od pada cena za 10 procenata. Na celoj teritoriji Beograda stanovi su pali u proseku za 35 evra po kvadratu, odnosno za tri odsto. Stanovi su za 59 odsto jeftiniji i u Malom Zvorniku, za 37 procenata u Novoj Varoši, a za 35 odsto u Inđiji. I u Vrnajčkoj Banji kvadrat košta 218 evra manje nego pre tri meseca, a za 31 odsto cene su niže u Velikoj Plani i za 27 procenata u Kikindi.Prvo odu najmanjiZa poslednja tri meseca u Srbiji je prodato 1.625 stanova, što je za 13 odsto više nego pre tri meseca, a tome je najviše doprineo Beograd s povećanjem prodaje za 17 procenata. Agent za prodaju nekretnina Branko Šajkunić objašnjava da je svake godine prodaja stanova najveća od juna do septembra zbog dolaska studenata kojima roditelji kupuju male stanove spremne za useljenje.- Drugi razlog za oživljavanje tržišta nekretnina je i formiranje Vlade, što je aktuelizovalo priču o subvencionisanim stambenim kreditima za vojsku, policiju i druge državne organe. Boljoj prodaji doprinelo je i to što su u trećem kvartalu dosta povoljniji krediti jer su kamate malo jače od tri odsto - objašnjava Šajkunić.

Agenti za nekretnineCRNOGORCI NADUVALI CENEAgent za nekretnine Dimitrije Milošević naglašava da je nemaština glavni razlog što su cene stanova u padu:- U Barajevu, u naselju Gaj, stanovi koštaju 350 evra po kvadratu i kupuju ih samo oni koju nemaju gde. Kupci su uglavnom stariji ljudi koji prodaju veliki stan u Beogradu, kupe deci manji stan, a za ostatak sebi kupe stan u Barajevu. Ranije su cene stanova u Barajevu bile naduvane jer su ih kupovali Crnogorci koji su Rusima prodavali imanja u Crnoj Gori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track