BIP Danijela Vazura spremala plan uvođenja stečaja u dogovoru s Poreskom upravom i Privrednim sudom?
Foto: Dado Đilas

Nameštena propast beogradske industrije piva

BIP Danijela Vazura spremala plan uvođenja stečaja u dogovoru s Poreskom upravom i Privrednim sudom?

InfoBiz -

Danijela Vazura, direktorka Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, učestvovala u montiranju ugovora o zakupu, stečaju i licitacijama

Funkcioneri Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) nezakonito su probali da iznajme BIP makedonskoj firmi M6 EDEN SRB, a kad im to nije prošlo, gurnuli su pivaru u stečaj kako bi je ovo strano preduzeće zakupilo na licitacijama, saznaje Kurir.Ugovor o zakupu BIP s makedonskom firmom čiji je vlasnik Svetozar Janevski, potpisan 2. jula 2015, podrazumevao je izdavanje i državne imovine, što je nezakonito, ali to nije smetalo Danijeli Vazuri, direktorki ALSU, i Čedomiru Stojkoviću, predsedniku Disciplinske komisije ALSU, koji su tada bili predstavnici države u Nadzornom odboru BIP, da ga podrže, čak iako je Agencija za privatizaciju zabranila potpisivanje tog ugovora.

- Da je ugovor bio sporan, dokaz je to što nikad nije sproveden. A samo nekoliko dana kasnije isti državni činovnici krenuli su u pripremu stečaja - kaže sagovornik Kurira upoznat sa celim slučajem.Iz elektronske prepiske u koju je Kurir imao uvid vidi se da je Danijela Vazura spremala plan uvođenja stečaja u dogovoru s Poreskom upravom (PU) i Privrednim sudom.

- Državni činovnici na važnim pozicijama dogovaraju se sa PU o podnošenju zahteva za stečaj, a onda će pozvati predsednika Privrednog suda da ga odobri?! Da li državni činovnici smeju da utiču na PU da zatraži stečaj i na Privredni sud da ga odobri? - pita sagovornik Kurira. Stečaj je otvoren, ali iz trećeg pokušaja, jer ga je Privredni apelacioni sud dva puta ukidao. A zatim su krenuli oglasi za izdavanje BIP, ali ih je čak četiri dosad propalo, zapravo Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ih je poništila.- Agenciji se toliko žurilo da izda BIP da nije sačekala odluku Privrednog apelacionog suda po žalbi akcionara, pa je oglas povukla kad je taj sud ukinuo stečaj. Drugi oglas je poništen nekoliko dana pre isteka roka, a treći i četvrti kad se znalo kakve su bile ponude. Zainteresovani zakupac bila je i firma M6 EDEN SRB. Inače, direktorka ALSU je Vazura, bivši član NO BIP, koji je odobrio ugovor s ovom firmom - potvrđuje naš sagovornik.

Danijela VazuraŠTURO OBJAŠNJENJE ALSUDanijela Vazura nije želela lično da komentariše dešavanja u vezi sa BIP, dok su nam iz ALSU naveli samo da je prvi put oglas za zakup povučen jer je Privredni apelacioni sud ukinuo rešenje o otvaranju stečaja, a drugi put jer nije bilo prethodne saglasnosti Odbora poverilaca za objavljivanje oglasa. Treći i četvrti put je, kako navode, sprovedeno prikupljanje ponuda, ali Odbor poverilaca nije dao saglasnost ni za jednu koja je dobijena.Čedomir Stojković nije imao komentar na pitanja Kurira u vezi sa sudbinom BIP.

Sve muljaže ALSUKAKO RADI MAFIJAKurir je već objavio da je od dolaska Danijele Vazure na mesto direktora ALSU stečajnim upravnicima uz pretnje oduzeto desetine stečajeva, a mnogi su dodeljeni početnicima, a što se desilo i u poljoprivrednom kombinatu „Dragan Marković“, vrednom 9,4 milion evra. ALSU je posle toga bez tendera dodelio posao obezbeđenja tog kombinata firmi koja je obezbeđivala FK Partizan i njenog brata Miloša Vazuru, koji je ujedno i direktor ovog kluba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track