SVEČANOST NA KORIDORU 11: Vučić u ponedeljak otvara auto-put Ljig-Preljina
Foto: Stefan Jokić

U 11 časova na Takovskoj petlji

SVEČANOST NA KORIDORU 11: Vučić u ponedeljak otvara auto-put Ljig-Preljina

InfoBiz -

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u ponedeljak otvaranju auto-puta Ljig - Preljina na Koridoru 11. Svečanost povodom završetka izgradnje i puštanja u saobraćaj auto-puta počinje u 11 časova na Takovskoj petlji, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Otvaranje deonice pada dan nakon završetka samita vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Rigi, a potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, najavljujući događaj, podsetila da je deonica duga oko 40 kilometara i da je koštala 300 miliona evra.

Mihajlović je tada navela da će novi put unaprediti saobraćajnu bezbednost.Upravnik "Planuma", podizvođača radova, Slobodan Radaković rekao je da su završni da je ta deonica već spremna za saobraćaj, da su završeni građevinski i elektroradovi, a da je ostalo još malo posla na čišćenju i farbanju linija.

Radaković je naveo da će ekipe "Planuma" ostati na terenu još neko vreme, kako bi se lokalni putevi i saobraćajnice doveli u prvobitno stanje."Mi ćemo biti prisutni još neki mesec, ali će autoput i saobraćaj na autoputu funkcionisati", naglasio je Radaković.

Rok za otvaranje deonice Ljig-Preljina bio je 25. avgust, ali je produžen do 31. oktobra, kako bi se ispravila betonska podloga u dva tunela, Brđani i Šarani, a premijer Aleksandar Vučić poručio je da je obavljen dobar posao i da će lično šleperom proći kroz tunele.Autoput, deo budućeg autoputa Beograd-Južni Jadran kroz Srbiju, dug je 40,3 kilometra, glavni izvođač radova je azerbejdzanska firma "Azvirt".Radovi se finansiraju kreditom Azerbejdžana od 300 miliona evra, dok je Srbija iz budžeta izdvojila osam miliona evra.

Osim te deonice Koridora 11 u toku su radovi na još dve deonice, Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, gde je glavni izvođač kineska kompanija "Šandong high speed group", a deonica Ub-Lajkovac, koju su radile domaće firme i finansirana iz budžeta, već je završena.Kinezi će takođe graditi deonicu Obrenovac-Surčin, a očekuje se da ugovor o njenom finansiranju bude potpisan u Rigi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track