NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 4 odsto
Foto: Nebojša Mandić

Zadržana na postojećem nivou

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 4 odsto

InfoBiz -

BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je referentnu kamatnu stopu zadržao na postojećem nivou od četiri odsto, saopštila je NBS.

Kako je objašnjeno, Izvršni odbor je imao u vidu projekciju inflacije i efekte prethodnog ublažavanja monetarne politike na njeno kretanje u narednom periodu, kao i da je ciljana stopa inflacije snižena na na tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto od 2017. godine.

Procenjeno je da bi medjugodišnja inflacija u narednim mesecima trebalo da otpočne postepen rast i da se u granice novog cilja vrati početkom sledeće godine, a nakon toga da se kreće u tim granicama "Takvom kretanju inflacije trebalo bi da doprinesu efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike i oporavak domaće tražnje, kao i postepen rast svetske cene nafte i inflacije u medjunarodnom okruženju", navela je NBS.

Foto: Thinstock
Foto: Thinstock

Ukazano je da će, zahvaljujući dobroj poljoprivrednoj sezoni, dodatni pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom i domaćem tržištu, i posledično niski troškovi u proizvodnji hrane, još neko vreme će delovati dezinflatorno.

Izvršni odbor NBS je istakao da na opreznost monetarne politike upućuje prisutna neizvesnost na medjunarodnom finansijskom tržištu u pogledu budućih mera Federalnih rezevrvi SAD (FED) i Evropske centralne banke (ECB) i njihovog mogućeg uticaja na globalne tokove kapitala."Ipak, uspešno sprovodjenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, kao i smanjenje spoljne neravnoteže povećavaju otpornost domaće ekonomije na potencijalno negativne uticaje iz mejunarodnog okruženja.

To potvrđuju pozitivna ocena Medjunarodnog monetarnog fonda nakon oktobarske posete, pad premije rizika zemlje i ostvaren napredak na medjunarodnim listama konkurentnosti usled unapredjenja poslovnog i investicionog ambijenta", navodi se u saopštenju NBS.Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. decembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track