EPILOG SUMNJIVE PRIVATIZACIJE: Sud proglasio bankrot Jugoremedije
Foto: Beta Ap

Na zahtev banke

EPILOG SUMNJIVE PRIVATIZACIJE: Sud proglasio bankrot Jugoremedije

InfoBiz -

ZRENJANIN - Privredni sud u Zrenjaninu doneo je rešenje kojim se određuje bankrotstvo u postupku stečaja nad zrenjaninskom fabrikom lekova Jugoremedija.

Stečaj nad Jugoremedijom otvoren je decembra 2012. godine. U postupku stečaja poverilac Heta Real Estate iz Beograda podnela je plan reorganizacije, ali je on u više navrata vraćan radi ispravke i dopune.

Na zahtev podnosioca plana 19. avgusta ove godine odobren je još jedan naknadni rok, zaključno sa 15. oktobrom 2016. godine da poverilac sudu vrati ispravljen i dopunjen plan reorganizacije.

Kako stečajni poverilac u tom roku nije vratio ispravljen i dopunjen plan reorganizacije, sud je 24. oktobra doneo rešenje kojim se smatra da je podneti Plan reorganizacije povučen.

Jugoremediju je 2002. godine privatizovala makedonska firma Jaka 80, čiji vlasnik je niški biznismen Jovica Stefanović Nini. Nakon višemesečnog štrajka većeg dela zaposlenih, koji su i manjinski akcionari Jugoremedije, država je raskinula privatizaciju jer vlasnik nije ispunio ugovorene obaveze.

Posle toga su upravu nad fabrikom preuzeli radnici-akcionari Jugoremedije na čelu sa Zdravkom Deurićem koji je kasnije, kao generalni direktor, sa još nekoliko svojih saradnika sudski procesuiran zbog sumnje da su prilikom osnivanja privrednog društva Penfarm oštetili Jugoremediju.

U međuvremenu je proizvodne pogone zakupio novosadski Union medic.

Stečajni postupak u Jugoremediji otvoren je na zahtev Hipo Alpe-Adrija banke s kojom je zrenjaninska fabrika krajem aprila prošle godine sklopila ugovor o restrukturiranju kredita i koja potražuje oko 1,6 miliona evra.Slučaj Jugoremedije nalazi se i na spisku 24 sumnjive privatizacije, čije je preispitivanje zahtevala Evropska unija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track