NBS: Devizne rezerve Srbije u oktobru 9,7 milijardi evra
Foto: Uprava Carina

Povećane za 155 miliona evra

NBS: Devizne rezerve Srbije u oktobru 9,7 milijardi evra

InfoBiz -

BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju oktobra iznosile 9,7 milijardi evra, čime se obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 216 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, saopštila je danas NBS.

Istaknuto je da su devizne rezerve u oktobru povećane za 155 miliona evra i pored toga što su u tom mesecu prevremeno i redovno otplaćeni devizni dugovi u ukupnom iznosu od 191,2 miliona evra.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra iznosile su oko 8,08 milijardi evra i bile su veće za 127 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

"Povećanje i bruto i neto deviznih rezervi naročito je značajno jer je ostvareno u ambijentu i dalje nepovoljnih uslova za ulaganje deviznih sredstava na medjunarodnom finansijskom tržištu", navodi se u saopštenju NBS.

Najveći devizni priliv u oktobru ostvaren je po osnovu intervencija NBS na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 135 miliona evra (od jula je NBS po osnovu intervencija uvećala devizne rezerve za 640 miliona evra).

Veći prilivi u oktobru ostvareni su i po osnovu prodaje državnih deviznih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 71,3 miliona evra, donacija i povećanja devizne obavezne rezerve banaka u ukupnom iznosu od 21,1 milion evra, ali i po osnovu uspešnog upravljanja deviznim rezervama i po ostalim osnovima u iznosu od 131,6 miliona evra, istakla je centralna banka.

Ti prilivi, kako je objašnjeno, bili su više nego dovoljni da pokriju odlive iz deviznih rezervi po osnovu dospele i prevremene otplate kredita, na ime servisiranja stare devizne štednje i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 204 miliona evra.

Trgovine devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosila je 336,4 miliona evra i bila je za 30,2 miliona veća nego u prethodnom mesecu. U prvih deset meseci ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,14 milijardi evra.

U oktobru je dinar nominalno oslabio u odnosu na evro 0,1 odsto, a NBS intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 135 miliona evra kako bi ublažila preterane dnevne oscilacije kursa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track