VELIKI USPEH POSLE BRISELA: Sad imamo telekomunikacioni sistem Srbije od Horgoša do Šare!
Foto: Nebojša Mandić

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić zadovoljan

VELIKI USPEH POSLE BRISELA: Sad imamo telekomunikacioni sistem Srbije od Horgoša do Šare!

InfoBiz -

BEOGRAD - Dogovorom u Briselu povećan je broj građana južno od Ibra koji mogu da pristupe Telekomovom signalu novim rasporedom baznih stanica i prvi put posle mnogo godina telekomunikacioni sistem Srbije zastupljen je od Horgoša do Šar planine, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"Praktično prvi put posle rata, srpske enklave na KiM, Štrpce, Brezovica, ali i neka mesta u Pomoravlju koja do sada nisu imala uopšte signal mobilne telefonije i bila izolovana, Klokot i druga mesta, dobijaju najbolji mogući signal mobilne telefonije, 3G, 4G, internet i kvalitetan pristup", rekao je Đurić.Kao veoma važno, Đurić je istakao i to da će 29. novembra Telekom Srbija dobiti isprave iz katastra, iz Agencije za registraciju biznisa u pokrajini kojim se priznaje njegova imovina i povećanje kapitala Telekoma.

Djurić je rekao i da Srbija ostaje jedini vlasnik pozivnog broja za teritoriju Srbije, te da je od međunarodne Telekomunikacione unije samo Srbija upisana kao vlasnik pozivnih brojeva +381 i +383."Oni su do sada koristili brojeve +377 i +386 - Monaka i Slovenije, samo će sada koristiti broj koji je registrovan na Srbiju i koji Srbija, ako ne budu poštovali dogovore, može da opozove. Mi raspolažemo tim brojem, dajemo ga na korišćenje za geografsku oblast", rekao je Đurić.Prema njegovim rečima, jučerašnjim dogovorom u Briselu, telekomunikacioni sistem Srbije zaokružen je i pokriva prostor od Horgoša do Šar planine, "ponovo i na KiM", bez pozivnog broja, dodatnih tarifa.Djurić ističe da je tim dogovorom povećana i vrednost Telekoma Srbija, zbog toga što je to sada operater koji funkcioniše na čitavoj teritoriji Srbije.

On objašnjava da je prošle nedelje dogovoreno da bude napravljeno osam potpuno novih lokacija za bazne stanice.Govoreći o Zajednici srpskih opština, Đurić je rekao da kosovski političari izmišljaju stvari za koje misle da će im pomoći da se bolje kotiraju kod sopstvene javnosti, ali da to ništa ne donosi."ZSO može i mora da bude formira na dogovoren način, a ne kako se sviđa Editi Tahiri ili bilo kome drugome. Na kraju krajeva, njeno formiranje, kao i sprovođenje sporazuma, u interesu je svih na KiM i nije upereno ni protiv Albanaca, te zato nije fer ni ispravno, da se podgrevaju nacionalne tenzije, tako što se zastrašuju Albanci da će biti uskraćeni time što će Srbi imati nešto veća prava", rekao je Đurić.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track