SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE: Početnici u biznisu bez poreza godinu dana
Foto: Shutterstock

Olakšice za nove preduzetnike

SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE: Početnici u biznisu bez poreza godinu dana

InfoBiz -

Nezaposleni koji osnuju svoju firmu šest meseci neće morati da plaćaju porez i doprinose na zarade, a godinu dana će plaćati niži porez na dobit i manje takse i naknade

Nezaposleni koji započnu sopstveni biznis osnivanjem preduzetničke radnje od sledeće godine biće šest meseci oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa na zarade, a godinu dana će plaćati i niži porez na dobit i niže neporeske namete.Ove povlastice za početnike u biznisu predviđene su nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije i akcionim planom koji je usvojila Vlada Srbije, a za čiju je primenu potrebna izmena nekoliko zakona, na čemu će raditi Ministarstvo finansija.Zdravstveno osiguranje- Jedna od mera je da se šest meseci ukinu porezi i doprinosi na zarade novoosnovanim preduzetničkim radnjama koje pokrenu nezaposlena lica s biroa. Predviđeno je i da u prvoj godini poslovanja plaćaju niže poreze na dobit i niže administrativne takse i naknade. Ministarstvo finansija osmisliće način na koji će to biti primenjeno. Jedno od mogućih rešenja je da početnicima u poslu država pokriva zdravstveno osiguranje i da ih oslobodi plaćanja poreza na zarade, dok doprinose za PIO ne bi morali da plaćaju šest meseci ako ne žele, ali im u tom slučaju ne bi išao radni staž - objašnjava Ivan Radak, savetnik u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED).Čeka se ministarstvoOn dodaje da na taj način država početnicima u biznisu olakšava da stanu na noge, a ne da beže u sivu zonu kad shvate da nemaju dovoljno prihoda da plate sve namete.- To neće biti nikakav izdatak za državu jer im ona već plaća zdravstveno osiguranje preko biroa. NALED je predložio da se svi rokovi za povlastice produže na godinu dana dok se početnici ne snađu na tržištu i počnu pozitivno da posluju i uplaćuju porez na dobit i doprinose u budžet - ističe Radak. Iz Ministarstva finansija nismo dobili odgovore kad bi povlastice za početnike u biznisu mogle da stupe na snagu.

Dragovan MilićevićPOVLASTICE DATI NA DUŽI ROKFinansijski analitičar Dragovan Milićević kaže da ne postoje ograničenja zbog kojih se te mere ne bi primenile brzo, ali smatra da bi rokovi za povlastice početnicima mogli biti duži.- Mislim da je to nedovoljno i da bi taj rok trebalo da bude duži, godinu dana da ne plaćaju porez i doprinose na zarade, a dve godine da budu oslobođeni plaćanja poreza na dobit. Država bi od toga imala dvostruku korist, prvo jer skida te ljude s biroa i podstiče privatnu inicijativu i, drugo, ta preduzeća će kasnije plaćanjem poreza i doprinosa podizati kapacitet budžeta - ukazuje Milićević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track